Wegańskie BBQ sosy do sałatek
BBQ,  Przepisy,  sos

3 idealne sosy do sałatek

Majówkowe szaleństwo już trwa. Wszystkie grille płoną, a na nich pyszne soczyste warzywa, tofu i wegańskie szaszłyki. Do takich kolorowych, odymionych i przypieczonych pyszności zawsze warto dodać zielony akcent. Jednak wielu z nas zielenina kojarzy się z nudą i wiecznie tym samym dressingiem. Na rynku jest wiele gotowych sosów w proszku lub butelce, lecz ja zaproponuje wam dziś domowej roboty 3 idealne sosy do sałatek.

Wszystkie 3 idealne sosy do sałatek to wspomnienia sytuacji, podczas których je odkryłam. Mam do nich sentyment, bo za każdym razem, gdy je przyrządzam, mam w głowie te chwile i ludzi mi towarzyszących. Oni może też pamiętają, bo jak dopada mnie kulinarne olśnienie, to nie umiem przestać o tym gadać. Gotuje to, na okrągło aż do znudzenia i roznoszę ludziom w moich ukochanych słoikach.

Sos teriyaki

Słodkosłony, lepki sos o ciemnym brązowym kolorze z lekką nutą imbiru, chilli i magicznego umami. Idealny do makaronu, jako marynata i do sałatek.
Konsystencja zależy tylko od was i waszych upodobań. Zalecam, by użyć go w zredukowanej formie (dłuższy czas gotowania) jako marynaty, a lżejsza, bardziej wodnista wersja nada się idealnie do sałatek i makaronu teriyaki
(WEGAŃSKI MAKARON PO CHIŃSKU. ) .
Musimy pamiętać też, że po przestudzeniu sos zgęstnieje, dzieje się tak za sprawą cukru, który ulega karmelizacji. Jeśli nasz sos będzie wydawał się za mało gęsty, wystarczy go bardziej zredukować, lub dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozrobionej w niewielkiej ilości zimnej wody. Mąkę ziemniaczaną po wlaniu na patelnię musimy szybko połączyć w jednolitą masę z resztą zawartości.
Odkryłam go w małej knajpce z japońskim jedzeniem na wynos, w której byłam z moim chłopakiem. Zawsze będę pamiętać to pierwsze TERIYAKI TOFU. Miłość od pierwszego gryza 🙂

wegańskie bbq
3 idealne sosy do sałatek perfekcyjne na wegańskiego grilla

Składniki na sos teriyaki

1 Szklana wody 250 ml
3,4 Szklanki sosu sojowego
4 cm Imbiru świeżego
3 Ząbki czosnku
0,5 Łyżeczki chilli
5 Łyżek brązowego cukru
1 Łyżka wina ryżowego lub Mirin (bezalkoholowe wino ryżowe) lub
octu ryżowego

Sposób przygotowania sosu teriyaki


  1. Cukier, sos sojowy i wodę dodajemy na patelnie. Gotujemy 3 minuty.

  2. Podczas gdy składnik łączą się na patelni, siekamy czosnek i imbir.

  3. Posiekane składniki i chilli dodajemy do płynu, mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia.

  4. Po przestygnięciu odcedzamy do czystego pojemniczka.

wegańskei bbq
3 idealne sosy do sałatek perfekcyjne na wegańskiego grilla

Sos tahini

Ten jakże prosty sos do sałatki, falafela, makaronu skosztowałam pierwszym razem na festiwalu BoomTown. Nie mam pojęcia czy to zmęczenie, głód czy tańce całymi dniami sprawiły, że uznałam to za coś niesamowitego. Nie wiedziałam oczywiście, wtedy co to jest. Zapytałam koleżanek, ale odpowiedziały NO TAHINI, NIE WIESZ CO TO TAHINI. No nie, nie wiedziałam, a odpowiedź w stylu no z pasty sezamowej, przywodziła mi na myśl chałwę i olej. Tyle.
Czułam się zagubiona jeszcze bardziej, gdy po powrocie do domu zaraz pobiegłam do sklepu po tę pastę, która nazywała się tak samo, jak sos, a okazało się, że w niczym tamtego, festiwalowego nie przypominało.
Pierwszy sos był prawie bielusieńki, a ten w słoiku brązowy.
Stwierdziłam, że mam inne tahini i tyle,
Dopiero jakiś czas później odkryłam, dlaczego ten sos jest biały :). To za sprawą gorącej wody. Tak, tak, brak słów czasami.
Pasty tahini są 2: jasna i ciemna. Ich kolor świadczy o tym, czy sezam w paście był z łupinkami, czy bez.

Składniki na sos tahini

  • 1.4 Szklanki pasty tahini.
  • 3 Łyżki gorącej wody
  • 1.5 Łyżki soku z cytryny
  • 1 Łyżka octu ryżowego
  • 1 Łyżka oliwy z oliwek
  • 1 Łyżeczka sosu sojowego
  • 2 Ząbki czosnku posiekane

Sposób przygotowania sosu tahini

1. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy.
Jeżeli pasta wyda wam się zbyt gęsta, dodajcie więcej gorącej wody i doprawcie do smaku.

Sos marchewkowy

Ten sos skradł moje serce. Znalazłam go w książce THUG KITCHEN eat like you give a f/ck.
Do kupienia w polskiej wersji w Empiku. [ LINK POWYŻEJ ]
Moja ukochana książka kucharska, którą dostałam, bo kolega nie wiedział w sumie co kupić na święta, a podarował mi jeden z największych skarbów, jakie mam w swojej wegańskiej biblioteczce. Osik GENIALNA i dziękuję :*
Sos jest banalny i egzotyczny. Nadaje się do makaronu, sałatki, na kanapki, do ryżu z warzywami, do samego ryżu, no co tam będziecie z nim kochani chcieli zrobić. Jest aromatyczny i ma piękny kolor.

wegańskie bbq. sos marchewkowy
3 idealne sosy do sałatek perfekcyjne na wegańskiego grilla. Sos marchewkowy

Składniki na sos marchewkowy

  • 3 Średniej wielkości marchewki
  • 1 Łyżeczka oliwy z oliwek
  • 0,5 Łyżeczki mielonego kuminu
  • 0,25 Szklanki białego octu winnego lub ryżowego
  • 0,25 Szklanki wody
  • 2 Łyżki soku pomarańczowego
  • 2 Łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania sosu marchewkowego

  1. Marchewki obieramy i tniemy na mniejsze kawałki. Polewamy oliwą z oliwek, posypujemy przyprawami i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 30 min.
  2. Upieczone marchewki miksujemy z pozostałymi składnikami. Można dodać więcej oliwy.

Mam nadzieje, że moja mała, sentymentalna podróż wzbogaci waszego grilla i też zapamiętacie go na długo;)
SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.