3 pomysły na wegański lunch do pracy
Lunch,  Przepisy,  Tanie gotowanie,  Zero Waste

3 pomysły na wegański lunch do pracy

Wegańskie lunche do pracy, czy drugie śniadania do szkoły są bardzo proste, szybkie w przygotowaniu i bardzo tanie. Mam mięsożerną koleżankę, która twierdzi, że weganie są, tym kim są, ponieważ nie chcą wydawać. To fakt nie za dużo wydajemy, a nie jemy tylko darmowej trawy;).
W tym zestawieniu przygotowałam 3 propozycje na szybkie i tanie lunche lub drugie śniadania. Bez problemu wystarcza na 5 dni.
Hitem jest to, że można je zjeść na ciepło z pieczywem lub z makaronem.
Nic się nie zmarnuje, nawet jak nie dopisze wam apetyt w pracy.

3 pomysły na wegański lunch do pracy

Komosa ryżowa ze szparagami

Sałatka toskańska z białej fasoli

Pasta Zero Waste z marchewki

Sałatka z komosy ryżowej ze szparagami i suszonymi pomidorami

sałatka z komosy ryżowej
Sałatka z komosy ryżowej ze szparagami i suszonymi pomidorami

Sałatka z komosy ryżowej z suszonymi pomidorami i szparagami jest wręcz ekspresowa. Do jej przygotowania nie potrzeba wielu składników. Można ją jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Sprawdza się także idealnie podczas sezonu BBQ, gdy zostają nam grillowane szparagi.

  • 100 gram komosy ryżowej
  • 100 gram szparagów
  • 6 sztuk pomidorów suszonych (z oleju)
  • 6 listków świerzej bazyli (lub pół łyżeczki suszonej)
  • sól
  • chilli lub pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  1. 1 Komosę ryżową gotujemy przez około 10 minut we wrzącej wodzie.

    2 W tym samym czasie pieczemy szparagi w temperaturze 170 stopni, w opcji z termoobiegiem.

    3 Kroimy suszone pomidory, siekamy czosnek i bazylię.

    3 odcedzamy komosę, kroimy szparagi na 2-centymetrowe kawałki, dodajemy posiekane składniki, doprawiamy, mieszamy i GOTOWE.

Można dodać jeszcze łyżkę oleju z pomidorów.

Toskańska sałatka z białej fasoli

Toskańska sałątka z białej fasoli
Toskańska sałatka z białej fasoli

Toskańska sałatka z białej fasoli jest jednym z najszybszych dań. Całkowity czas przygotowania to tylko 10 minut!.
Jeżeli będziecie czuć, że jest wam mało, to zawsze możecie dodać zielone liście. Idealnie nada się szpinak czy rukola.
Po podgrzaniu i dodaniu makaronu sprawdzi się jako szybki i doskonały obiad.
Dlaczego należy odczekać aż całą noc?
Musimy pozwolić, aby ocet zaczął działać i lekko zakwasił nasze danie.

  • 1 puszka białej fasoli (lub 1 szklanka ugotowanej)
  • 6 sztuk suszonych pomidorów (z oleju)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka świeżej bazylii (lub łyżeczka suszonej)
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 0.5 łyżki świeżego oregano (lub 1 łyżeczka suszonej)
  • 1.5 łyżki octu winnego (może być też jabłkowy)
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • sół
  • pieprz
  • 6 sztuk oliwek (najlepiej zielonych)
  1. 1 Fasolę z puszki płuczemy pod bieżącą wodą.

    2 Kroimy pozostałe składniki.

    3 Dodajemy przyprawy, ocet wraz z syropem klonowym oraz koncentrat pomidorowy.

    4 Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na noc do lodówki.

Idealnie sprawdza się z tostami.  
Można podać, także na ciepło z makaronem.

Pasta Zero Waste z marchewki

pasta z marchewki i kukurydzy.
Pasta z marchewki idealna na kanapki,.

Pasta Zero Waste z marchewki i kukurydzy jest idealna na kanapki, do wrapów, oraz sprawdza się na ciepło z makaronami. Wymyśliłam ją przypadkiem.
Często zdarza się, że zapominam o marchewkach, które powoli gdzieś w koncie zaczynają wiotczeć i usychać. Wystarczy je dobrze opłukać, odciąć końcówki i upiec z niewielką ilością oliwy. Kukurydza nadaje głębi smaku i zawsze ją mam w zamrażarce odkąd zakochałam się w zupie kukurydzianej.

  • 500 gram marchewek
  • 1 średnia cebula biała
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 0.5 łyżeczki kolendry w proszku
  • 0.25 łyżeczki kurkumy
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • 1 szklanka mrożonej kukurydzy (można użyć takiej z puszki)
  1. 1 Marchewki dobrze myjemy, odcinamy kocówki. Mieszamy dokładnie z jedną łyżką oliwy i pieczemy przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na opcji z termoobiegiem.

    2 Gdy marchewki się pieką, siekamy cebule i smażymy ją na średnim ogniu, aż do zeszklenia.

    3 Po około 5 minutach smażenia, dodajemy do cebuli pozostałe przyprawy i zostawiamy na kuchence jeszcze przez 3 minuty.

    4 Do zeszklonej cebuli z przyprawami możemy dodać kukurydze.
    Całość smażymy jeszcze przez 3 minuty.

    5 Kiedy marchewka jest gotowa (może być spalona). Całość wraz z cebulą i kukurydzą umieszczamy w kielichu blendera. Wszystko mielimy na gładką masę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.