Bułeczki Momo
Przepisy,  Tanie gotowanie

Bułeczki Momo | Himalaje i polskie Pulp Fiction w bloku

Himalajskie bułeczki Momo w polskiej pop kulturze

„To historia jest z kantem, co podwójne ma dno” jak śpiewał Grabarz. Wszystko tam jest, nawet bułeczki Momo. To jak Moda na Sukces gdzie Brooke zostaje wyrzucona z obsady. Zastępuje ją brudny Harry, który po ugryzieniu radioaktywnego pająka zamienił się w Dr House’a i wziął ślub z Zordonem. To prawie idealny opis odzwierciedlający powieść,”KONTRATYP” Remigiusza Mroza, gdzie Joanna Chyłka , wzięta pani adwokat z warszawskiego śródmieścia, walczy ze złem i głupotą.
Nawet Netflix po zmiksowaniu swoich seriali nie wypadłby aż tak dobrze. Jest porwane dziecko, zaginieni himalaiści, tajemniczy prześladowca, zhakowane komputery, miłość, zła opinia publiczna, rodzinna kłótnia, śmiertelna choroba. Moja ulubiona wisienka na torcie; bohaterka nigdy się nie wspinała nawet na ściankach, ale jedzie w Himalaje na Annapurnę. Genialne polskie Pulp Fiction. Uwielbiam. Jestem fanką.

Czemu wspominam o polskim kryminale, skoro to blog o gotowaniu kalarepy, jak to mówi moja połowica.
Ostatnio Google śledzi mnie bardziej. Zaczęło się od książki o Tomku „Czapkińsie” Mackiewiczu, opisującej zmagania himalaisty z ośmiotysięcznikiem Nanga Parbat. Potem Audioteka.pl podsunęła mi Wandę Rutkiewicz, chodzącą odwagę, siłę i ambicję.
Już miałam skończyć z górami, kiedy okazało się, że Netflix też wie, co lubię i zaserwował mi film o wspinaczach „THE DOWN WALL”, swoją drogą, całkiem niezły.

Teraz wróć do początku i już wiesz, że świat mnie prześladuje, polski blok dołuje i muszę zakleić wirtualne guziczki na moim super smart fonie HONOR X9, żeby już nikt nic o mnie nie wiedział.
Podczas tych wszystkich górskich opowieści powtarza się jak mantra, motyw jedzenia. Jak wygląda, pachnie, smakuje i jacy to mili i uprzejmi ludzie go serwowali.
Najpiękniej podawali tam Momo.

Czym są bułeczki Momo?

Są to niewielkie bułeczki z nadzieniem warzywnym lub mięsnym. Przypominające polskie parowce lub jak kto woli kluski na parze. Nepalczycy sklejają je w kształt zamkniętych tulipanów, ale ja niestety umiem lepić tylko na narodową modłę, czyli pierogi lub w stylu TU SIĘ ZAKLEI I NIE BĘDZIE DZIURY.
Bardzo łatwe w przygotowaniu i przede wszystkim tanie. Można je zrobić ze składników, które znajdziecie w przeciętnym warzywniaku.
Będziecie mieć przy nich niewiele pracy, niestety jak to bywa z ciastem drożdżowym, wymagana jest odrobina cierpliwości.
Najlepiej smakują z sosem sojowym, do którego dorzuca się tylko świeże składniki. W polskiej kuchni przeważnie mamy do czynienia z  ciężkimi, gotowanymi sosami. Zapewne z tego powodu nie łatwo było mi się przekonać do tego przepisu, ale okazał się miażdżąco genialny!

Bułeczki Momo

 

Bułeczki Momo

Ciasto

  • 500 gram mąki (białej typu 500)
  • 10 gram drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka roślinnego
  • 0.5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru

Nadzienie

  • 0.5 sztuki białej kapusty (mała sztuka)
  • 1 sztuka marchewki
  • 5 sztuk pieczarek
  • 1 pęczek zielonej cebulki/szczypioru
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz
  • 0.5 pęczka natki pietruszki

Sos

  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 5 łyżek wody
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka syropu klonowego (lub innego płynnego słodzika)
  • 0.5 pęczka kolendry
  • 0.5 pęczka zielonej cebulki/szczypiou
  • 0.5 sztuki papryczki chilli (lub pół łyżeczki suszonej)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka świerzego imbiru
  1. 1 Podgrzewamy mleko, ale nie doprowadzamy do wrzenia.

    2 W 1/3 ciepłego mleka rozpuszczamy drożdże, dodajemy 2 łyżki mąki i łyżkę cukru.

    3 Po wyrośnięciu zaczynu powoli dosypujemy mąkę, na przemian z resztą ciepłego mleka. Dodajemy sól i wyrabiamy ciasto, które musi przestać lepić się do rąk.

                  Odstawiamy w ciepłe i najlepiej ciemne miejsce do wyrośnięcia, na                                                                                               minimum 40 min.

    4 Wszystkie składniki nadzienia siekamy lub wrzucamy do robota kuchennego posiadającego końcówkę do ścierania. Dodajemy oleje i sól. Mieszamy.

    5 Wyrośnięte ciasto  dzielimy na około 20 części.

    6 po kolei wałkujemy na małe placuszki wielkości dłoni.

    7 Do każdego placuszka nakładamy po dużej łyżce nadzienia i sklejamy z sobą brzegi, formując bułeczki.

    8 Odstawiamy gotowe bułeczki Momo na 40 minut do wyrośnięcia.

    9 Na dużym garnku z wodą wiążemy gazę/ pieluchę tetrową/ ściereczkę tetrową. Tak samo, jak na parowce.

    10 Po 40 minutach, gdy woda wrze, układamy wyrośnięte bułeczki na gazie.

    11 Parujemy pod przykryciem przez około 16 minut.

                                                                         Sos

    12 Mieszamy ze sobą płynne składniki, do których dodajemy posiekane zioła wraz ze startym imbirem i czosnkiem. Mieszamy.

Bułeczki podajemy na ciepło z sosem sojowym.

Smacznego!

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.