Przepisy

Chiński makaron w 15 minut po wegańsku

Wielu ludzi, gdy słyszy Chiny, ma identyczne skojarzenia: tanie ubrania, biedne dzieci i jedzą psy.
Mimo tych stereotypów zawsze wydawało mi się to trochę dziwne, bo przecież Chińczycy wymyślili TOFU, a ich kuchnia jest bezsprzecznie pełna warzyw i genialnych bezmięsnych potraw.
Oczywiście podczas zgłębiania tematu okazało się, że w Chinach mieszka największy odsetek wegan na świecie, a na diecie zasadniczo wykluczającej mięso jest około 50 milionów obywateli Państwa środka.
Jest to przekorne w stosunku do stereotypów i robi wrażenie.
W swym dorobku kulinarnym ta niezwykle bogata kultura posiada wiele prostych i szybkich potraw.
To właśnie do nich zalicza się bohater tego wpisu, czyli chiński makaron w 15 minut po wegańsku.
Do jego przygotowania potrzebujemy na prawdę niewielu składników.

wegański makaron po chińsku
Wegański makaron po chińsku

Kuchnia chińska|Przyprawy

Olej sezamowy.

To on nadaje tej, nierozgryzionej przez ze mnie przez lata, nuty smaku.

Sos sojowy

Delikatny słonawy posmak i oczywiście tajemnicze umami.

Imbir.

Najlepiej sprawdza się zwłaszcza świeży. Można użyć również sproszkowanego, ale  połowę ilości.

Chilli

Może być w płatkach, sproszkowane, ale to nic w porównaniu do świeżych papryczek.
Nie zaglądajcie do garnka podczas smażenia tych ostatnich! Oczy wam wypadną.

Czosnek

Też tak macie, że wydaje się wam, że przepis jest na pewno jakiś niekompletny, jak nie ma w nim czosnku?

Cukier

Mowa, o jakimkolwiek słodziku: syrop klonowy, cukier, syrop z agawy, Golden syrop itd.

Ocet ryżowy

To kolejny składnik, który jest kluczowy w zmaganiach z kuchnią chińską.

 

Chiński makoron w 15 minut po wegańsku

* To jest naprawdę bardzo szybkie danie. Jego przygotowanie zajmuje ok. 15 min.
 Można użyć makaronu ryżowego suszonego lub takiego gotowego do podgrzania w mikrofalówce.   Istnieje także możliwość wykorzystania na przykład najzwyklejszego makaronu z zupki chińskiej. Każde chińskie kluski zdają egzamin.
  
* Dodać należy bardzo ważną uwagę na temat suszonego makaronu ryżowego: NIE GOTUJEMY GO!!!!!!!!!!!! To jest produkt do namaczania w wodzie o letniej temperaturze.

* Warzywa można dodać, jakie się chce. Do podanych poniżej możecie wrzucić groszek cukrowy, groszek mrożony, zielone liście, małe kolby młodziutkiej kukurydzy. Co wam się żywnie podoba.

* Jednakże magię w tym przepisie robi SOS. Nie smażymy na oleju sezamowym, on jest do nadania, tego, egzotycznego smaku.

* Gdy używamy cukru zamiast syropu klonowego lub innego płynnego słodzika, dodajemy tylko małą łyżeczkę.

  • 125 gram makaronu ryżowego (suszonego)
  • 2 papryki
  • 5 pieczarek (średniej wielkości)
  • 1 marchewka (średniej wielkości)
  • 1 cebula (mała)
  • 1 ząbek czosnku
  • 0.5 sztuki ogórka zielonego (dużego)
  • 0.5 pęczka świerzej kolendry (można zastąpić pietruszką)
  • 0.5 pęczka zielonej cebulki
  • 2 łyżki oleju roślinnego

SOS

  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 4 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka świerzego, startego imbiru (lub 1 płaska łyżeczka sproszkowanego)
  • 1 łyżka soku z cytryny (lub limonki)
  • 1 łyżka syropu klonowego (lub innego słodzika)
  1. 1 Makaron namaczamy w letniej wodzie. Zajmie to około 10 minut.

    2 Siekamy warzywa.

    3 Rozgrzewamy olej roślinny i wrzucamy posiekane jarzyny.

    4 Smażymy około 5 minut na dużym ogniu. Następnie ściągamy patelnię z palnika. Nie przykrywamy warzyw, w przeciwnym wypadku mogą stracić sprężystość.

                                 W międzyczasie przygotowujemy sos.

    5 Mieszamy z sobą wszystkie składniki sosu.

    6 Odcedzamy makaron i dodajemy do warzyw.

    7 Na koniec wszystko polewamy sosem, posypujemy posiekaną kolendrą i zieloną cebulką.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.