
Ciepłe lody
Ciepłe lody wersja vegan
Ciepłe lody, te ze sklepu, nie są niestety wegańskie.
Ale jak weganin czegoś chce i nie znajduje tego w sklepie to sam sobie zrobi!
Ta słodka przekąska to moje wspomnienie z dzieciństwa.
Stały zawsze obok tych wielkich, pachnących ptysi.
Pakowała je dla nas, w papier śniadaniowy, bardzo korpulentna ekspedientka w białym fartuchu.
Robiła to tak szybko i sprawnie, że też tak chciałam gdy dorosnę.
Marzenia się nie spełniły, lata 90 się skończyły, sklep się przebranżowił na mięsny, poszłam na studia, przeszłam na weganizm i sporo wody w rzece upłynęło.
Byłam ostanio w sklepie, patrze a tam na półce, za szybką ciepłe lody. Wspomnienia powróciły.
Bez nadziei zapytałam pani czy w tym są jakieś jajka lub mleko NO OCZYWIŚCIE, ŻE SĄ-JAK INACZEJ MIELIBY TO ZROBIĆ?
Nic nie powiedziałam.
Troche podłamana wróciłam do domu. Wyżaliłam się, ponarzekałam na niesprawiedliwość świata, usłyszałam, że weganie tak maja i tyle.
Ale te ciepłe lody nie dawały mi spokoju. Powracały.
Myślałam, myślałam i wymyśliłam. W dość nietypowy sposób bo podczas robienia wegańskiego majonezu z wody po ciecierzycy.
Magiczna aquafaba
Woda po ciecierzycy, czyli inaczej mówiąc aquafaba ma takie właściwości, że ubija się jak piana z białek. Przyrządza się z niej sosy do sałatek, używa do wegańskich wypieków i robi też bezy! Jak zacznę ją robić tak jak na bezy i nie upiekę a dodam gumę ksantanową to może zrobi się pianka?
Opowiedziłam o całej sytuacji koleżance, która jest cukiernikiem. Na jakie pomysły wpadłam, co mogę dodać i jak to sobie wyobrażam.
Po debatach i konsultacjach opracowałam szkic przepisu.
Okazuje się, że ciepłe lody wersja vegan, są bardzo proste do przygotowania i co zaskoczyło mnie samą, szybkie. Z zegarkiem w ręku zajęło mi to 20 minut-od otwarcia puszki z ciecierzycą do nałożenia puszystej pianki do wafelka.
Guma ksantanowa
W przepisie użyłam niewielkiej ilości gumy ksantanowej.
Jest to biały proszek uzyskiwany w procesie fermentacji węglowodanów, króre są rozkładane przez bakerie.
Ma właściwości spulchniające i żelujące. Dodaje się ją do wielu produktów.
W wegańskiej kuchni jest używana np. do wytwarzania galaretek czy sosów, czyli najzwyczajniej zastępuje żelatynę.
Jest całkowicie bezpieczna dla zdrowia.
Można ją bez problemu kuić w sklepach internetowych i tych ze zdrową żywnością.
Wegańskie, ciepłe lody
- 0.25 szklanki wody z ciecierzycy (po odcedzeniu jakieś pól wody która została w puszce )
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka gumy ksantanowej (xanthan gum (ang.))
- 2 łyżki ekstraktu smakowego (ja użyłam waniliowego)
- 6 łyżek cukru
- 2 łyżki wody
- 0,25 szklanki soku z buraka (lub syropu, takiego do rozcieńczania z wodą)
Do podania
- 6 sztuk wafelków do lodów
- 1 garść cukierków do ozdabiana deserów
1. Wodę z ciecierzycy wlewamy do dużej miski.
2. W rondelku, na małym ogniu, gotujemy cukier i wodę.
3. Ubijamy mikserem wodę z ciecierzycy na sztywną pianę. Taką samą jaką uzyskujemy z białek. Powinno to zając około 5 minut. Piana powinna sztywno przylegać do dna, gdy odwrócimy naczynie.
4. Do ubitej piany dodajemy sok z cytryny
5.Gdy cukier zamieni się w syrop zaczynamy go wlewać wolnym strumieniem do ubitej piany, cały czas miksując.
6.Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
7. Całość przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy do wafelków. Jeżeli nie mamy rękawa to możemy nałożyć łyżką, nożem, obojętne 🙂
8. Ozdabiamy cukierkami.
Już!
Jeżeli zdecydujemy się na użycie syrop do rozcieńczania z wodą wtedy można zrezygnować z ekstraktu.
Jeżeli zostanie nam krem to można go wykożystać do przelożenia ciasta lub wypełnienia babeczek.
Ciecierzycę z puszki wykożystajmy pożytecznie i zrobmy Curry błyskawiczne
Smacznego 🙂

