wegańskie curry z kalafiorem
Przepisy,  Tanie gotowanie

Curry błyskawiczne

Curry błyskawiczne robi się po prostu błyskawicznie, a dokładnie rzecz ujmując w 25 minut!

Dodatek kalafiora smażonego na oleju kokosowym jest nieoceniony w tym przypadku.
Jeszcze przed przeprowadzką do Anglii często widziałam jak przyrządza się to cudowne danie w wielu programach kulinarnych. Zawsze wydawało mi się to skomplikowane, drogie i wiązało się z bieganiem za dziwnymi przyprawami po sklepach. Nic bardziej mylnego!
Curry jest jest do ogarnięcia.

Czym jest Curry?

Curry kojarzy się  z charakterystycznym zapachem mieszanki przypraw, a ci którzy nie lubią kuchni indyjskiej nawet o nim nie chcą słyszeć.
Ale curry to nie tylko żółta potrawka z warzyw (wersja wegańska). Na świecie jest mnóstwo jego odmian, bo to nie nazwa konkretnej potrawy a rodzaju dania-sosu.
Curry znaczy sos.
Tak więc mamy curry zielone, warzywa, po tajsku, japońskie, z ryżem, ze sri lanki i cała masę innych bo dobór przypraw jest różny i zależy od regionu a nawet kaprysu kucharza.
Jednego należy się trzymać, curry pochodzi z Azji i zawsze będzie miało ten egzotyczny aromat, tak samo jak przyprawy kuchni włoskiej .
To, że kojarzymy to słowo z żółtą mieszanką przypraw zawdzięczamy Anglikom, którzy chcąc przywieźć z kolonii te wspaniałe aromaty przyrządzali mieszanki przypraw na zapas.
We współczesnej Wielkiej Brytanii jest to niemal potrawa narodowa.

Z czego robi się curry?

Zazwyczaj do przyrządzenia curry używa się imbiru, czosnku, kminku, kurkumy, chili, czarnuszki i cynamonu, ale można dodać kozieradki, czarnej gorczycy, gałki muszkatołowej, goździków i całej masy innych egzotycznych przypraw na które mamy ochotę.
Do potrawy możemy wykorzystać dosłownie wszystkie warzywa i co tylko znajdziemy w lodówce. Nadadzą się zarówno zwykłe gąbczaste kotlety sojowe jak i seitan czy tempeh. Następnie zalewamy je bulionem lub mlekiem kokosowym (albo jednym i drugim).
Potrawa ma aksamitną konsystencję, piękne kolory i intensywny aromat. Nie wspomniałem też, że jest tania i przy wykorzystaniu nawet niewielkiej ilości składników starcza na parę dni.

Curry błyskawiczne

Curry błyskawiczne

Szybkie, smaczne i bardzo sycące.

  • 0.5 kalafiora (może być mrożony)
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 puszka pomidorów (lub 4 świeże)
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zieona
  • 1 duża biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 0.5 cytryny

Przyprawy

  • 1 łyzka kurkumy
  • 1 łyżeczka czarnuszki (Nigella seeds (angielska nazwa))
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 0.5 łyżeczki cynamonu
  • 0.5 łyżeczki płatków chilli (może być też świeża papryczka)
  • 0.5 łyżeczki wędzonej papryki
  • sól

Do podania

  • 80 gram ryżu (na jedną porcję) (brązowy lub biały)

Do smażenia

  • 3 łyzki oleju kokosowego
  1. Ryż zalewamy wodą i stawiamy na ogniu. Na górę garnka kładziemy durszlak, do którego wkładamy kalafiora podzielonego na różyczki. Przykrywamy pokrywką. Ryż powinien gotować się na sypko.

    2.Kroimy cebulę w półksiężyce, paprykę w paski o szerokości około 1 cm.

    3.Rozgrzewamy olej kokosowy na dużej patelni lub w garnku.

    4.Dodajemy cebulę i paprykę. Podsmażamy na średnim ogniu przez około 2 minuty.

    5.Dorzucamy kalafiora.

    6.Dodajemy wszystkie przyprawy i mieszając podsmażamy je pół minuty.

    7.Wlewamy pomidory. Zostawiamy całość na około 5 minut od czasu do czasu mieszając. Część soku z pomidorów powinna odparować.

    8.Całość uzupełniamy mlekiem kokosowym i sokiem z cytryny.

    9.Odcedzoną ciecierzycę i czosnek wrzucamy na końcu.

    10.Wszystko dokładnie mieszamy i zostawiamy do ponownego bulgotania.

    Całość podajemy z ryżem, chlebkiem naan, posiekaną natką pietruszki lub kolendry.

Ryż ugotuje się szybciej gdy go wypłukać. Płukanie należy powtórzyć 3 razy.
Za trzecim razem woda powinna być przezroczysta, lub tylko lekko biła .

Można stworzyć własną mieszankę przypraw. W tym przepisie nie trzeba sztywno trzymać się reguł.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.