
Ekspresowe, wegańskie bułeczki serowe na śniadanie
Dzisiejsze danie jest godne uwagi! Gdy zobaczyłam je po raz pierwszy. Pomyślałam przede wszystkim: łał, a jak dodam wegański ser, to będą pyszne !
Tak też zrobiłam i bez wątpienia wyszły piękne, puszyste, chrupiące, ekspresowe, wegańskie bułeczki serowe na śniadanie, które w Anglii nazywają cheese scones.
Chociaż powyższe wprowadzenie było pierwszym, jakie stworzyłam i dalej jest aktualne (było to jakieś 5 miesięcy temu), w wyniku zastałych wydarzeń, dla wyjaśnienia muszę dodać pewne, ale!
Przede wszystkim, nic nie pisałam przez jakiś czas, bo nie mogłam nawet myśleć o jedzeniu, tak mną wstrząsało, a to dlatego, że jestem szczęśliwie pogrubioną mamą.
Po drugie na świecie w tym czasie doszło, bez sprzecznie do niespotykanej dotąd pandemii.
W związku z tym rządy wprowadziły stan społecznie nam nieznany.
W rezultacie ludzie zaczęli gromadzić zapasy, kolejki w sklepach ciągną się przez całe parkingi, jesteśmy objęci kwarantanną w związku, z którą musimy pozostać w domach. Dla mnie coś niewyobrażalnego!
Wiele osób nie wie, co ma kupować, jak gromadzić zapasy, lub co można „zrobić jeszcze z tego co już kupiłem, bo mam dosyć makaronu w pomidorowym sosie”.
Świetny artykuł o tej tematyce zamieściła na swoim blogu JADŁONOMIA Marta Dymek. Gorąco polecam!
Może, podobnie do mnie, zjedliście już całe zgromadzone pomidory : )? Może szukacie czegoś nowego i jednocześnie nieskomplikowanego, niedrogiego? Chcecie po prostu zająć czymś swój czas, lub po prostu zjeść coś dobrego?
Nie potrzeba zbyt wielu, nie wiadomo jakich składników. Można dorzucić takie dodatki, jakie tylko wam się zamarzą, lub jakie wam zostały jeszcze w półce: suszone pomidory, płatki cebuli, ulubione przyprawy, co tylko chcecie.
Poeksperymentujcie 🙂
Zapraszam na ekspresowe wegańskie serowe bułeczki.
Tradycyjne angielski bułeczki serowe
Oczywiście te bułeczki oryginalnie nie są wegańskie, ale jak się przekonacie łatwo i szybko można je przerobić na bezmleczną wersję, czyli wegańskie tradycyjne, angielskie bułeczki śniadaniowe. Reasumując, wystarczy tylko zamienić niewegańskie składniki na ich roślinne odpowiedniki!
Maja przyjemną chrupiącą skórkę, lekko zbitą konsystencję, co mi osobiście bardzo odpowiada i bardzo łatwo absorbują wszelkie dodatki. Jednocześnie są super łatwe w przygotowaniu.
Wegańskie bułeczki serowe

Składniki
- 210 gram. mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 30 gram. wegańskiej margaryny
- 100 gram. wegańskiego sera pokrojonego w kostkę/ 70 gram. płatków drożdżowych
- 1 mały pęczek szczypiorku
- 100 mililitrów mleka roślinnego
- 0,5 łyżeczki wędzonej papryki
- Ciasto
Mąkę, proszek do pieczenia i sól mieszamy razem
Dodajemy wegańską margarynę ser pokrojony w małą kostkę/płatki drożdżowe i posiekany szczypiorek.
Zagniatamy, powoli dolewając mleko. - Formowanie bułeczek
Gotowe ciasto należy rozwałkować na mniej więcej 2 cm grubość i wycinać bułeczki serowe. Nie przejmujmy się za bardzo ich nierówną powierzchnią- wyjdą pięknie.
- Pieczenie
Do nagrzanego do 220 stopni piekarnika wkładamy blaszkę z naszymi bułeczkami i pieczemy na złoty kolor przez około 10/15 minut
Wskazówki
Bułeczki idealnie komponują się z zupami i sosami. Można je śmiało zabrać na śniadanie i na lunch, a ich wielkość zależy tylko od was.
Ps. Tak jestem tym bezdomnym posiadaczem thermomixa i kocham 🙂
Inne tradycyjne, angielskie przepisy, które mogą cię zaintresować

