Genialny wegański smalec z fasoli
BBQ,  Na kanapki,  Przepisy,  Tanie gotowanie,  Wegańskie przekąski

Genialny wegański smalec z fasoli

Ostatnio dużo się u mnie dzieje, więc proszę, wybaczcie, że tak rzadko publikuje przepisy, ale dziś przyszedł wreszcie czas.
Gotowałam na Polskiej Majówce i furorę zrobił genialny wegański smalec z fasoli. Pytaliście z czego? Jak? To smakuje jak normalny smalec!
Mój smalczyk też jest normalny 😉 i ma dużo mniej kalorii niż klasyczny.
Idealnie nadaje się jako dodatek na kanapki, czekadełko czy pasta do krakersów.


Co sprawia, że ten smalczyk tak smakuje?

Całość smaku jest ukryta nie w czym innym niż tylko w cebuli. Tak moi drodzy to nasza poczciwa cebula robi całą robotę. Wszystko zależy od tego, jak ją usmażymy! A w tym przepisie, trzeba zastosować aż 2 metody.
Opisałam także, jak zrobiłam bazę „mięsną”, z granulatu sojowego, ale jeśli nie jecie soi lub nie lubicie, można zstąpić ją czerwoną soczewicą.

Bardzo powolne duszenie

Każdy, kto w kuchni postał, chociaż troszeczkę wie, że cebula pozostawiona sama sobie na małym ogniu i pod przykryciem zmięknie i będzie słodka. Żadna to ci filozofia. Ale! No właśnie i tutaj jest ten sekret. Do duszącej cebuli dodajemy przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, wędzoną paprykę, sól i pieprz.

Szybkie smażenie

2 sposobem jest smażenie na większym ogniu i pilnowanie by się nasza cebulka nie przypaliła. W tym przypadku musimy wrzucić nasze warzywo na już dobrze rozgrzany olej, by stało się chrupiące z wierzchu a miękkie w środku. Wtedy otrzymamy smalec wegański ze skwarkami.

Smalec z fasoli

Smarowidło zawdzięcza swoją konsystencję, wygląd i smak fasoli. Jak gotować strączki w tym przypadku? Najlepiej użyć świeżego produktu, nie z puszki. Namoczyć przez noc i upichcić następnego dnia. Dlaczego w taki sposób? Ponieważ lepiej ubić jeszcze ciepłą fasolę tłuczkiem do ziemniaków dodać przyprawy i pozostawić do stężenia. Konsystencja będzie bardziej zbita, a ciepło sprawi, że pozostałe składniki uwolnią więcej aromatu.
Jeżeli lubimy czosnek, to można go dołączyć również do fasolowej masy, ale NIE WOLNO smażyć razem z cebulą przeznaczona na skwarki, ponieważ zgorzknieje! Polecam w takim wypadku użyć suszonego i wmieszać tuż przed włożeniem smalczyku do słoiczków.

Genialny wegaski smalez z fasoli
Wegański smalec z fasoli Jo To Ogarne

Genialny wegański smalec z fasoli

Składniki

  • 0,5 kg fasoli Jaś
  • 0,5 szklanki oleju roślinnego
  • 2 łyżki oleju kokosowego rafinowanego (bez zapachu i smaku). Ostatnio dużo mówi się o oleju kokosowym i jego walorach odżywczych, więcej przeczytacie tutaj.
  • 3 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 2 liście laurowe
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki majeranku
  • sól
  • pieprz
  • 5 łyżek granulatu sojowego lub soczewicy

Sposób przygotowania

  • Fasolę namaczamy przez noc. Następnie gotujemy, aż do miękkości.
  • Cebule kroimy w kostkę. Połowę dusimy na wolnym ogniu z czosnkiem, papryką wędzoną, solą, pieprzem, zielem angielskim i liśćmi laurowymi.
  • Gdy cebula się zeszkli, dodajemy granulat sojowy lub ugotowaną soczewicę. Dusimy na malutkim ogniu przez około 10 minut. Wkładamy do słoiczków po 2 lub 3 łyżki, albo całość do większego naczynia typu garnuszek gliniany.
  • Pozostałą cebulę smażymy na średnim ogniu z dodatkiem 2 łyżek rafinowanego oleju kokosowego i odrobina oleju rzepakowego.
  • Ugotowaną i jeszcze ciepłą fasolę z dodatkiem oleju rzepakowego ubijamy na gładką masę.
  • Do tak przygotowanej masy dodajemy nasze skwarki z cebuli, majeranek i dużą ilość świeżego pieprzu i soli.
  • Układamy na pierwszej warstwie w słoiczkach lub glinianym

Polska Majówka . Stoisko Jo To Ogarne

Ten smalec nadaje się idealnie jako dodatek na wegańskim grillu, na którym możecie podać również BURGERY Z BURAKA

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.