
Genialny wegański smalec z fasoli
Ostatnio dużo się u mnie dzieje, więc proszę, wybaczcie, że tak rzadko publikuje przepisy, ale dziś przyszedł wreszcie czas.
Gotowałam na Polskiej Majówce i furorę zrobił genialny wegański smalec z fasoli. Pytaliście z czego? Jak? To smakuje jak normalny smalec!
Mój smalczyk też jest normalny 😉 i ma dużo mniej kalorii niż klasyczny.
Idealnie nadaje się jako dodatek na kanapki, czekadełko czy pasta do krakersów.
Co sprawia, że ten smalczyk tak smakuje?
Całość smaku jest ukryta nie w czym innym niż tylko w cebuli. Tak moi drodzy to nasza poczciwa cebula robi całą robotę. Wszystko zależy od tego, jak ją usmażymy! A w tym przepisie, trzeba zastosować aż 2 metody.
Opisałam także, jak zrobiłam bazę „mięsną”, z granulatu sojowego, ale jeśli nie jecie soi lub nie lubicie, można zstąpić ją czerwoną soczewicą.
Bardzo powolne duszenie
Każdy, kto w kuchni postał, chociaż troszeczkę wie, że cebula pozostawiona sama sobie na małym ogniu i pod przykryciem zmięknie i będzie słodka. Żadna to ci filozofia. Ale! No właśnie i tutaj jest ten sekret. Do duszącej cebuli dodajemy przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, wędzoną paprykę, sól i pieprz.
Szybkie smażenie
2 sposobem jest smażenie na większym ogniu i pilnowanie by się nasza cebulka nie przypaliła. W tym przypadku musimy wrzucić nasze warzywo na już dobrze rozgrzany olej, by stało się chrupiące z wierzchu a miękkie w środku. Wtedy otrzymamy smalec wegański ze skwarkami.
Smalec z fasoli
Smarowidło zawdzięcza swoją konsystencję, wygląd i smak fasoli. Jak gotować strączki w tym przypadku? Najlepiej użyć świeżego produktu, nie z puszki. Namoczyć przez noc i upichcić następnego dnia. Dlaczego w taki sposób? Ponieważ lepiej ubić jeszcze ciepłą fasolę tłuczkiem do ziemniaków dodać przyprawy i pozostawić do stężenia. Konsystencja będzie bardziej zbita, a ciepło sprawi, że pozostałe składniki uwolnią więcej aromatu.
Jeżeli lubimy czosnek, to można go dołączyć również do fasolowej masy, ale NIE WOLNO smażyć razem z cebulą przeznaczona na skwarki, ponieważ zgorzknieje! Polecam w takim wypadku użyć suszonego i wmieszać tuż przed włożeniem smalczyku do słoiczków.

Genialny wegański smalec z fasoli
Składniki
- 0,5 kg fasoli Jaś
- 0,5 szklanki oleju roślinnego
- 2 łyżki oleju kokosowego rafinowanego (bez zapachu i smaku). Ostatnio dużo mówi się o oleju kokosowym i jego walorach odżywczych, więcej przeczytacie tutaj.
- 3 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 2 liście laurowe
- 2 kulki ziela angielskiego
- 2 łyżeczki majeranku
- sól
- pieprz
- 5 łyżek granulatu sojowego lub soczewicy
Sposób przygotowania
- Fasolę namaczamy przez noc. Następnie gotujemy, aż do miękkości.
- Cebule kroimy w kostkę. Połowę dusimy na wolnym ogniu z czosnkiem, papryką wędzoną, solą, pieprzem, zielem angielskim i liśćmi laurowymi.
- Gdy cebula się zeszkli, dodajemy granulat sojowy lub ugotowaną soczewicę. Dusimy na malutkim ogniu przez około 10 minut. Wkładamy do słoiczków po 2 lub 3 łyżki, albo całość do większego naczynia typu garnuszek gliniany.
- Pozostałą cebulę smażymy na średnim ogniu z dodatkiem 2 łyżek rafinowanego oleju kokosowego i odrobina oleju rzepakowego.
- Ugotowaną i jeszcze ciepłą fasolę z dodatkiem oleju rzepakowego ubijamy na gładką masę.
- Do tak przygotowanej masy dodajemy nasze skwarki z cebuli, majeranek i dużą ilość świeżego pieprzu i soli.
- Układamy na pierwszej warstwie w słoiczkach lub glinianym
Polska Majówka . Stoisko Jo To Ogarne
Ten smalec nadaje się idealnie jako dodatek na wegańskim grillu, na którym możecie podać również BURGERY Z BURAKA

