
Gołąbki z młodej kapusty
Prosty przepis na wegańskie gołąbki z młodej kapusty, z pysznym nadzieniem. Podawane w aromatycznym sosie pieczarkowo-śmietankowym, oczywiście w wersji wege.
Bardzo wiosenne, bardzo koperkowe.
Krótko o gołąbkach
Kwintesencją tego dania, są dwie zasadnicze rzeczy: podsmażona kapusta i sos.
Każdy gołąbek musi być dobrze zasmażony przed uduszeniem, a następnie obficie polany sosem. Dużą rolę odgrywa też rodzaj ryżu. Musi posiadać odpowiednią zawartość skrobi. Więcej sprawdzicie na blogu Little Hungry Lady
Wegańska śmietana jest naprawdę łatwa w wykonaniu i należy pamiętać, że jest bardzo gęsta, a po odstawieniu dania do lodówki tężeje, wiec warto dobrze ja rozrobić wodą.
Wegański sos pieczarkowo-śmietankowy można śmiało zamienić na sos koperkowy.
Używam całej kapusty. Nie wyrzucam zewnętrznych liści. Myje je i obcinam wierzch stwardniałych końcówek. Liście zmiękczam na parze. Wszystkie obcięte części siekam i dodaje do farszu.
Dzięki zmiksowaniu 1/3 farszu unikniemy dodatkowych składników, które pełnią formę spoiwa.
Wegańskie gołąbki z młodej kapusty w sosie pieczarkowo-śmietankowym

Składniki
- 10 liści młodej kapusty
- 250 gram. pieczarek
- 100 gram orzechów nerkowca
- 100 gram wegańskiego mielonego
- mały pęczek koperku
- 100 gram ryżu (można zastąpić kaszą)
- 2 średniej wielkości, białe cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- szczypta lubczyku
- 0,5 łyżeczki rozmarynu
- 0,5 łyżeczki tymianku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1,5 szklanka bulionu lub wody
- olej do smażenia
Sposób wykonania
Potrzebny czas: 1 godz. i 20 min..
- Kapusta
Z liści kapusty ściąć zgrubiałe części tak by powierzchnia była płaska. Liście ugotować na parze
- Farsz
Ryż ugotować do miękkości i dodać wegańskie mielone uniwersalne.
Na patelni z 3 łyżkami oleju podsmażyć czosnek, cebulę, ziele angielskie i liść laurowy przez około 5 minut. Dodać wszystkie pozostałe przyprawy i sos sojowy. Kontynuować smażenie przez około 2 minuty, po tym czasie dodać ugotowany ryż z wegańskim mielonym uniwersalnym. Podgrzewać jeszcze przez 5 minut. Dodać posiekaną natkę pietruszki, koperek, Dolać troszeczkę wody i dla smaku można dorzuić np. łyzkę bezzapachowego oleju kokosowego lub oleju.
1/3 farszu zmiksować i dodać z powrotem na patelnie w celu zmieszania z pozostałymi 2 częściami.
Dodać więcej soli i pieprzu w razie potrzeby. Odstawić do przestygnięcia. - Gołąbki
Na przestudzone liście kapusty nakładać farsz i zwijać w roladki
- Smażenie
Roladki z kapusty smażymy dolną stroną (tam, gdzie zawijamy liścia pod spód). Gdy kapusta z gołąbka zacznie się rumienić, nawet troszeczkę przypalać. Podlewamy bulionem lub wodą do 1/2 wysokości i dusimy przez 30/40 minut.
- Wegański sos pieczarkowo-śmietankowy
Orzechy nerkowca należy namoczyć na noc.
Następnego dnia dodać 1 szklankę wrzątku, sok z cytryny i sól.
Całość zmiksować na bardzo wysokich obrotach minimum przez 5 minut, aby doprowadzić orzechy do stanu płynnego.
Dla pewności można przelać przez sitko.
Cebule pokroić w piórka i podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Gdy cebulka zmięknie dodać pieczarki i czosnek.
Gdy pieczarki ładnie się przysmażą na brązowo, należy dodać śmietankę, i koperek. Gotować jeszcze 5 minut. Jeżeli sos wydaje nam się za gęsty, wystarczy dodać wodę.
Gotowy sos próbujemy i doprawiamy - Podanie
Gołąbki podawać polane sosem i posypane koperkiem np. z ziemniaczkami 🙂
Smacznego 🙂

