Gołąbki z młodej kapusty
Obiad,  Przepisy,  sos,  Tanie gotowanie,  Wegański nabiał

Gołąbki z młodej kapusty

Prosty przepis na wegańskie gołąbki z młodej kapusty, z pysznym nadzieniem. Podawane w aromatycznym sosie pieczarkowo-śmietankowym, oczywiście w wersji wege.
Bardzo wiosenne, bardzo koperkowe.

Krótko o gołąbkach


Kwintesencją tego dania, są dwie zasadnicze rzeczy: podsmażona kapusta i sos.
Każdy gołąbek musi być dobrze zasmażony przed uduszeniem, a następnie obficie polany sosem. Dużą rolę odgrywa też rodzaj ryżu. Musi posiadać odpowiednią zawartość skrobi. Więcej sprawdzicie na blogu Little Hungry Lady

Wegańska śmietana jest naprawdę łatwa w wykonaniu i należy pamiętać, że jest bardzo gęsta, a po odstawieniu dania do lodówki tężeje, wiec warto dobrze ja rozrobić wodą.

Wegański sos pieczarkowo-śmietankowy można śmiało zamienić na sos koperkowy.

Używam całej kapusty. Nie wyrzucam zewnętrznych liści. Myje je i obcinam wierzch stwardniałych końcówek. Liście zmiękczam na parze. Wszystkie obcięte części siekam i dodaje do farszu.

Dzięki zmiksowaniu 1/3 farszu unikniemy dodatkowych składników, które pełnią formę spoiwa.


Wegańskie gołąbki z młodej kapusty w sosie pieczarkowo-śmietankowym

Gołąbki z młodej kapusty
Gołąbki z młodej kapusty

Składniki

  • 10 liści młodej kapusty
  • 250 gram. pieczarek
  • 100 gram orzechów nerkowca
  • 100 gram wegańskiego mielonego
  • mały pęczek koperku
  • 100 gram ryżu (można zastąpić kaszą)
  • 2 średniej wielkości, białe cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • szczypta lubczyku
  • 0,5 łyżeczki rozmarynu
  • 0,5 łyżeczki tymianku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1,5 szklanka bulionu lub wody
  • olej do smażenia

Sposób wykonania

Potrzebny czas: 1 godz. i 20 min..

  1. Kapusta

    Z liści kapusty ściąć zgrubiałe części tak by powierzchnia była płaska. Liście ugotować na parze

  2. Farsz

    Ryż ugotować do miękkości i dodać wegańskie mielone uniwersalne.
    Na patelni z 3 łyżkami oleju podsmażyć czosnek, cebulę, ziele angielskie i liść laurowy przez około 5 minut. Dodać wszystkie pozostałe przyprawy i sos sojowy. Kontynuować smażenie przez około 2 minuty, po tym czasie dodać ugotowany ryż z wegańskim mielonym uniwersalnym. Podgrzewać jeszcze przez 5 minut. Dodać posiekaną natkę pietruszki, koperek, Dolać troszeczkę wody i dla smaku można dorzuić np. łyzkę bezzapachowego oleju kokosowego lub oleju.
    1/3 farszu zmiksować i dodać z powrotem na patelnie w celu zmieszania z pozostałymi 2 częściami.
    Dodać więcej soli i pieprzu w razie potrzeby. Odstawić do przestygnięcia.

  3. Gołąbki

    Na przestudzone liście kapusty nakładać farsz i zwijać w roladki

  4. Smażenie

    Roladki z kapusty smażymy dolną stroną (tam, gdzie zawijamy liścia pod spód). Gdy kapusta z gołąbka zacznie się rumienić, nawet troszeczkę przypalać. Podlewamy bulionem lub wodą do 1/2 wysokości i dusimy przez 30/40 minut.

  5. Wegański sos pieczarkowo-śmietankowy

    Orzechy nerkowca należy namoczyć na noc.
    Następnego dnia dodać 1 szklankę wrzątku, sok z cytryny i sól.
    Całość zmiksować na bardzo wysokich obrotach minimum przez 5 minut, aby doprowadzić orzechy do stanu płynnego.
    Dla pewności można przelać przez sitko.
    Cebule pokroić w piórka i podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Gdy cebulka zmięknie dodać pieczarki i czosnek.
    Gdy pieczarki ładnie się przysmażą na brązowo, należy dodać śmietankę, i koperek. Gotować jeszcze 5 minut. Jeżeli sos wydaje nam się za gęsty, wystarczy dodać wodę.
    Gotowy sos próbujemy i doprawiamy

  6. Podanie

    Gołąbki podawać polane sosem i posypane koperkiem np. z ziemniaczkami 🙂

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.