Domowe mleko migdałowe
Przepisy,  Tanie gotowanie,  Wegański nabiał,  Zero Waste

Jak zrobić mleko migdałowe

Mleka roślinne zyskały na popularności w ostatnich latach. Są ogólnie dostępne w sklepach i kawiarniach, jednak bywa z nimi różne, zwłaszcza gdy się kupuje je pierwszy raz.
Jeżeli nie przyswaja się laktozy lub jest się na diecie wegańskiej, to nie poprzestajemy na jednym produkcie . Kopiemy, próbujemy nowych smaków, testujemy różne marki, aż w końcu znajdujemy swojego świętego Grala. Potem przychodzi czas na mleko domowej roboty, bo skoro już mamy całą szafkę orzechów, płatków i nasion to, czemu nie? Po wielu moich próbach i porażkach opisze wam krok po kroku jak zrobić mleko migdałowe.

Jak zrobić mleko migdałówe
Domowe mleko migdałówe

Domowe mleko

Proces robienia mleka roślinnego nie jest ani trochę skomplikowany. Jesteśmy w stanie wyprodukować każdy napój w domu. Haczyk jest taki, że np. z mleka sojowego trudno będzie się nam pozbyć roślinnego posmaku (takiego surowego grochu jak ja to nazywam). Z pozostałymi taki problem nie istnieje.
Sposób przygotowania jest łatwy i nie zabiera dużo czasu. Nie wliczam w to procesu namaczania, który w przypadku orzechów trwa całą noc.
Gdy już mamy gotowe wszystkie składniki to wystarczy dodać odpowiednią ilość wody, zmiksować, dobrze odcisnąć, zagotować, odstawić do przestudzenia i gotowe.
Niektórzy preferują bardziej słodkie mleka, więc można dodać słodzik w postaci syropu klonowego, zmiksowanych daktyli, syropu z agawy itp.


Domowe mleko migdałówe
Domowe mleko migdałowe

Co jest potrzebne do zrobienia mleka migdałowego

Oprócz składników spożywczych musimy zaopatrzyć się w blender lub mikser. Ja używam zwykłego blendera kielichowego.
Do wyciskania potrzebować będziemy, najlepiej, ściereczki tetrowej lub woreczka do wyciskania mleka, które najczęściej są bawełniane.
Woreczki możecie uszyć sami lub zamówić w jednym z wielu sklepów internetowych np. tutaj na allegro.

Jak zrobić mleko migdałowe

Mleko migdałowe
Domowy sposób na mleko migdałowe

Do tego przepisu użyłam migdałów ze sklepu zero waste, a pozostałość wykorzystałam do zrobienia jogurtu i proteinowych batonów mocy. Nie przegapcie 😉

Składniki

250 gram migdałów. Około 1.5 szklanki

4 szklanki wody

3 daktyle

Sposób przygotowania

1 Migdały moczymy przez noc w 2 szklankach zimnej wody.

2 Namoczone migdały odcedzamy i miksujemy z 4 szklankami wody filtrowanej. Trwa to około 1 minuty lub do uzyskania mlecznego płynu z bardzo dobrze rozdrobnionymi orzechami.

3 Całość wyciskamy za pomocą tetrowej ściereczki lub woreczka na mleko.

4 Mleko gotujemy, aż będzie lekko wrzało. Zostawiamy do przestygnięcia.

5 Podczas gdy mleko stygnie, zalewamy daktyle niewielką ilością wrzątku. Czekamy około 10 minut, do momentu, aż zmiękną i miksujemy na gładką Pastę.

6 Pastę daktylową i przestudzone mleko miksujemy do uzyskania jednolitego płynu.

Przechowujemy w lodówce do 5 dni.
Pozostałość po odciśniętym mleku, pulpę migdałową, zostawiamy. Można z niej zrobić bezglutenową mąkę migdałową lub dodać do proteinowych batonów mocy. Świetnie nada się także jako dodatek do owsianki.
Nie wypijcie całego mleka, bo jeszcze będzie przepis na jogurt migdałowy.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.