Nadziewana pieczeń z kalafiora
Obiad,  Przepisy,  Tanie gotowanie

Nadziewana pieczeń z kalafiora

Pieczeń z kalafiora jest bardzo prosta w przygotowaniu. Dzięki wiosennym ziołom nabiera niezwykle bogatego aromatu.
Podczas pieczenia skórka staje się chrupka i pięknie karmelizowana.
Idealny do obiadu.
Nic tylko piec 🙂

Inspiracją do tego wpisu była warzywna wersja angielskiej, wielkanocnej pieczeni- wegański kalafior zapiekany w całości z sosem miętowym.
Byłam pod dużym wrażeniem tak prostego i genialnego, zarazem, pomysłu na nadzianie surowego kalafiora. Ja wiem, że dla ludzi, którzy są normalni i jedzą, a nie stoją całymi dniami w garach stwierdzenie, że można być pod wrażeniem napchania czegoś do warzywa, jest zgoła dziwne. Ale jak spróbujecie kalafiora w całości, z którego wycieka pyszny sos, to sami się przekonacie.


Jak przyprawić pieczony kalafior

Nadziewana pieczeń z kalafiora
Nadziewana pieczeń z kalafiora

Sztuka jest bardzo prosta, wystarczy wszystko dobrze posiekać i dodać odpowiednie proporcje wody, tłuszczu i soku z cytryny. Całość wlewamy do środka. Nie musimy się bać, że wypłynie, kwiat jest na tyle zbity, że przytrzyma nadzienie w środku.
Należy pamiętać, że na pieczony kalafior w całości, nie dodajemy zbyt wiele ziół, bo po karmelizacji skórki będą gorzkie. Całość z wierzchu posypujemy przyprawami.
Jak jesteście leniwcami, wykorzystajcie mieszanki przypraw ogólnodostępnych firm, lub zajrzyjcie na stronę sklepu IZIELNIK.PL.

Nadziewana pieczeń z kalafiora

Nadziewana pieczeń z kalafiora
Nadziewana pieczeń z kalafiora
Składniki
Nadzienie
  • 1 kalafior
  • 0,5 pęczka koperku
  • 0,5 pęczka szczypiorku
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,25 szklanki oliwy z oliwek lub oleju
  • sok z 0,5 cytryny
  • sól
  • pieprz
Marynata
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 0,25 łyżeczki wędzonej papryki
  • 0,25 łyżeczki rozmarynu
  • 0,25 łyżeczki tymianku
  • 0,25 łyżeczki oregano
  • 0,5 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek/oleju

Potrzebny czas: 40 min..

  1. Przygotowanie

    Rozgrzać piekarnik do 180 C
    Z kalafiora należy wyciąć liście, ale tak by nie uszkodzić główki.
    Jeżeli coś, dalej nam „zasłania” otwory między różyczkami to delikatnie wycinamy (takie białe resztki można posiekać i dodać do farszu)

  2. Marynata

    Wszystkie składniki na marynatę połączyć i natrzeć kalafiora z wierzchu

  3. Nadzienie

    Posiekać, bardzo drobno, wszystkie zioła. Dodać oliwę z oliwek/olej, sok z cytryny i parę łyżek wody. Połączyć płyn z ziołami.
    Kalafiora odwrócić spodem do góry i łyżką wlewać nadzienie.

  4. Pieczenie

    Włożyć kalafior do naczynia żaroodpornego. Piec dołem do góry przez 20 min, a następnie odwrócić i pozostawić w piekarniku na kolejne 20 min.
    Pieczeń jest gotowa gdy wierzch warzywa pięknie się spiecze.
    Jeżeli uznacie, że 20 minut to za mało to śmiało potrzymajcie jeszcze 10 min.
    Może też się zdarzyć, że wasz piekarnik jest słabszej mocy i kalafior jest twardawy, ale nie chcecie go przypalić. Przykryjcie naczynie żaroodporne folia do pieczenia.
    Ps. Jeżeli boicie się, że wasz kalafior może nie być wystarczająco miękki, to go troszeczkę obgotujcie przed przygotowaniem i wsunięciem do piekarnika.
    Jest jednak sezon i warzywa są naprawdę super miękkie.


Pieczeń pasuje do ziemniaków, klusek czy kaszy 🙂
Smacznego

Nadziewana pieczeń z kalafiora
Nadziewana pieczeń z kalafiora
Inne wiosenne przepisy, które mogą cię zainteresować
Kalafiorowe curry błyskawiczne
Pierogi z młodą kapustą i koperkiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.