Przepisy

Najlepsza tarta czekoladowa

Czasem jest tak, że trafiam na przepis, przerabiam go na milion możliwych sposobów, do znudzenia.
Właśnie tak miałam z kremem czekoladowym, który odgrywa główną rolę w  tarcie. Jest banalny do zrobienia, a smakuje bosko. Mogę go jeść łyżkami. Jest tak dobry, że nie potrzebuje długiego wpisu. Każy musi spróbować
Najlepiej smakuje następnego dnia gdy nabiera zupełnie innej konsystencji i wyrazistości.

 

Tarta czekoladowa

Jest przepyszna i nie za słodka. Krem użyty w tej tarcie pasuje dosłownie do każdych słodkości. Można nim nawet nadziewać naleśniki i dodawać dowolne owoce. Jest banalny do zrobienia i uniwersalny dzięki swej prostocie i pasują do niego każde owoce. Jeżeli lubimy eksperymenty ze smakowymi czekoladami możemy śmiało dodawać ulubione aromaty.

KREM CZEKOLAOWY

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolay
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 0.5/220 ml puszki mleka kokosowego (pełnotłuste)
  • 1 awokado (miękkie)
  • 4 łyżki syrou klonowego (może być inny słodzik)
  • 1.5 łyżeczki ekstraktu waniliowego (użyłam olejku waniliowego)
  • 1 szczypta soli

PIASKOWE CIASTO OWSIANE

  • 1 paczka ciastek owsianych (zazwyczaj są wegańskie)
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki syropu klonowego

PIASKOWE CIASTO OWSIANE

  1. Ciastka owsiane mielimy na proszek, dodajemy masło orzechowe i syrop klonowy. Wszystko łączymy z sobą do uzyskania jednolitej i w miarę zwartej masy, którą wsypujemy do foremki do pieczenia tart lub tortownicy. Delikatnie rozprowadzamy masę palcami tak by dobrze przylegała do brzegów (wysokich na około 2 cm.) i dna naczynia.

KREM CZEKOLAOWY

  1. Czekoladę siekamy na kawałki i wrzucamy do miseczki postawionej na garnku z gotującą się wodą. Dodajemy mleko kokosowe i olej, mieszając do czasu rozpuszczenia się czekolady i połączenia składników. Gdy tylko to nastąpi, natychmiast zdejmujemy naczynie z płynną masą i odstawiamy na bok.

    Obrane awokado wraz z pozostałymi składnikami wkładamy do miksera i zaraz po tym wlewamy rozpuszczoną czekoladę.

    Miksujemy do momentu połączenia się składników w jednolitą masę.

Gotowy krem chłodzimy  i lekko ścięty wylewamy na ciasto.
Gotowe chowamy do lodówki na minimum 3 godziny.
Najlepiej smakuje jedna następnego dnia.

 

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.