Pasta z pieczonej marchewki z wedzona sola
Lunch,  Na kanapki,  Przepisy,  śniadanie,  Tanie gotowanie,  Zero Waste

Pasta z pieczonej marchewki

Pasta z pieczonej marchewki przyszła do mnie przypadkiem. Nie miałam pojęcia co zrobić z workiem zeschniętych warzyw. Pomyślałam wiec, że je upiekę z odrobiną oleju i zobaczymy, co wyjdzie. Okazało się, że był to jeden z moich lepszych planów ratunkowych. Ta pasta jest tak wielofunkcyjna, tak wydajna i tak pyszna, ze sami nie zauważycie, jak zniknie wam z lodówki. O ile tam dotrze 🙂

Wegańska pasta na kanapki z wędzoną solą

Prawie zawsze zastanawiam się, co można zrobić z marchewki?
Prawdopodobnie nie brak wam pomysłów na świeżą wersję tego warzywa, ale co gdy jest ono już troszeczkę zwiędłe i nie nadaje się np. na surówkę? Prawdopodobnie dodacie je do zupy, lub po prosty wyląduje w koszu.
Absolutnie nie wyrzucamy zwiędłych marchewek!

Używając na prawdę niewielu składników, stworzycie uniwersalną pastę z marchewki, z którą możecie zagospodarować nie tylko do zrobienia kanapek, ale makaronów, tortilli, jako wegański dip lub pastę do ryżu.


Pasta z wedzonej marchewki z wedzona sola
Pasta z pieczonej marchewki z wedzona sola

Dodatki w kuchni wegańskiej

Niewątpliwie największym i zarazem najmniejszym atutem tego przepisu są dodatki. Sprawią, że marchewka z piekarnika zamieni się w pyszną wegańską pastę do chleba.


Sól wędzona

Sól wędzona
Zastosowanie soli wędzonej w wegańskiej kuchni

Jest to najzwyklejsza kamienna sól poddana procesowi wędzenia.
Ma bardzo przyjemny dymny aromat, który osobiście kojarzy mi się ze śliwkami i zapachem świątecznego kompotu. Nadaje się nie tylko do tego przepisu zero waste, ale znajdziecie dla niej szerokie zastosowanie w waszych codziennych wegańskich przepisach. Niewątpliwie się o tym przekonacie. 😉 Warto w nią zainwestować.
Produkt bez problemu może zastąpić popularny Liquid Smoke, czyli sztucznie stworzony aromat dymu wędzarniczego w płynie
Chociaż przyprawa może, wydać się wam nie bardzo popularna to nabędziecie ja bez problemu w popularnych marketach lub droga internetowa np. na allegro

Zioła i przyprawy

W tym podpunkcie godne uwagi jest połączenie i stworzenie niezwykłej mieszanki z chilli, kolendry w ziarnach pietruszki i czosnku. Istotne jest natomiast by dodać je w odpowiednim momencie na patelnię. Nie można ich przesmażyć ani nie dosmażyć. Muszą być lekko uduszone.
Bardzo łatwo to poznacie po liściach pietruszki, które z pewnością przywiędną i zaczną lśnić od oleju.

Cebula

Na zakończenie do tej wegańskiej pasty marchewkowej używam 2 rodzajów cebuli. Z czerwonej cebulki robię bezmięsne skwarki, które dodaje już pod sam koniec. Podczas gdy białą cebulę dusze na wolnym ogniu z przyprawami i wędzona solą.

Pasta z pieczonej marchewki

Pasta z pieczonej marchewki
Pasta z pieczonej marchewki

Dla wyjaśnienia składniki na to smarowidło są podane ilościach, jakie akurat miałam pod ręką. Nie możemy przewidzieć ile marchewki nam zwiędnie 🙂 )
Ps. W dobie zero waste ważnym aspektem jest, by czerpać z każdej części rośliny. Reasumująć jeżeli macie łodyżki z pietruszki to śmiało możecie je wykorzystać w tym przepisie

Składniki
  • 500 gram. marchewki
  • 1 cebula czerwona
  • 1 cebula biała
  • pół garści natki pietruszki
  • około 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 0,5 łyżeczki wędzonej papryki
  • 0,5 szklanki oliwy z oliwy ( wliczam w to ilość tłuszczu potrzebną do smażenia i pieczenia)
  • szczypta kuminu
  • 2 łyżeczki wędzonej soli
  • 0,5 łyżeczki płatków chilli
  • 2/3 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 2 jagody ziela angielskiego
  • 1 maleńka szczypta lubczyku (opcjonalnie)
Sposób wykonania

Potrzebny czas: 45 min..

  1. Pieczona marchewka

    + Wszystkie marchewki umyć, odkroić końcówki. W razie możliwości obrać.

    + Dodać 3 do 4 łyżek oliwy z oliwek
    Piec w 200 stopniach C. Opcja z termoobiegiem.

    +Gdy warzywa zaczną się przypalać, należy delikatnie je przemieszać i pozostawić w piekarniku na kolejne 10 minut.

    Tak MARCHEWKI MUSZĄ BYĆ SPALONE (w przypalone kropki ).

  2. Smażenie białej cebuli

    +Podczas gdy czekamy na marchewki:
    Na patelni rozgrzewamy 5 łyżek oliwy. Tutaj należy pamiętać, by tłuszcz nie był zbyt gorący dlatego, że nie można spalić cebuli. Wolno ją dusimy. Temperatura jest ważna też dla ziół, które dodamy w kolejnym etapie.

    +Gdy cebula jest zeszklona, dodajemy czosnek, 1 łyżeczkę soli wędzonej, wędzoną paprykę, płatki chilli, kumin, ziarna kolendry, ziele angielskie i liści laurowy.

    +Podczas gdy nasza cebula dusi się z przyprawami, siekamy pietruszkę.
    Dodajemy ją gdy cebulka jest już lekko brązowa i lepiąca.

    Istotne jest, by dodać odrobinę wody, gdy cebulowa konfitura zacznie się przypalać.

  3. Mieszanie

    +Przede wszystkim na tym etapie należy dodać upieczoną marchew, wymieszać i wystudzić wszystkie składniki na patelni.

    +Na koniec tej fazy całość przekładamy do robota kuchennego lub naczynia blendera.
    Na zakończenie miksujemy na gładką pastę

    Proces studzenia musi odbyć się pod przykryciem, aby wzbogacić smak pasty.

  4. Wegańskie skwarki

    +Na tej samej patelni rozgrzewamy kolejne 5 łyżek oliwy

    +Czerwoną cebulę siekamy w kostkę.
    W przeciwieństwie do białej cebuli tą smażymy w wyższej temperaturze, cały czas mieszając z sola wędzoną, tak by całość kolorem przypominała skwarki.

    +Dodajemy skwarki do gotowej pasty z pieczonej marchewki.

    To ważne, by po przełożeniu składników z punktu nr 3 nie myć patelni

Smacznego 🙂

Inne pasty do chleba, które mogą ci posmakować

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.