
Pasta z pieczonej marchewki
Pasta z pieczonej marchewki przyszła do mnie przypadkiem. Nie miałam pojęcia co zrobić z workiem zeschniętych warzyw. Pomyślałam wiec, że je upiekę z odrobiną oleju i zobaczymy, co wyjdzie. Okazało się, że był to jeden z moich lepszych planów ratunkowych. Ta pasta jest tak wielofunkcyjna, tak wydajna i tak pyszna, ze sami nie zauważycie, jak zniknie wam z lodówki. O ile tam dotrze 🙂
Wegańska pasta na kanapki z wędzoną solą
Prawie zawsze zastanawiam się, co można zrobić z marchewki?
Prawdopodobnie nie brak wam pomysłów na świeżą wersję tego warzywa, ale co gdy jest ono już troszeczkę zwiędłe i nie nadaje się np. na surówkę? Prawdopodobnie dodacie je do zupy, lub po prosty wyląduje w koszu.
Absolutnie nie wyrzucamy zwiędłych marchewek!
Używając na prawdę niewielu składników, stworzycie uniwersalną pastę z marchewki, z którą możecie zagospodarować nie tylko do zrobienia kanapek, ale makaronów, tortilli, jako wegański dip lub pastę do ryżu.

Dodatki w kuchni wegańskiej
Niewątpliwie największym i zarazem najmniejszym atutem tego przepisu są dodatki. Sprawią, że marchewka z piekarnika zamieni się w pyszną wegańską pastę do chleba.
Sól wędzona

Jest to najzwyklejsza kamienna sól poddana procesowi wędzenia.
Ma bardzo przyjemny dymny aromat, który osobiście kojarzy mi się ze śliwkami i zapachem świątecznego kompotu. Nadaje się nie tylko do tego przepisu zero waste, ale znajdziecie dla niej szerokie zastosowanie w waszych codziennych wegańskich przepisach. Niewątpliwie się o tym przekonacie. 😉 Warto w nią zainwestować.
Produkt bez problemu może zastąpić popularny Liquid Smoke, czyli sztucznie stworzony aromat dymu wędzarniczego w płynie
Chociaż przyprawa może, wydać się wam nie bardzo popularna to nabędziecie ja bez problemu w popularnych marketach lub droga internetowa np. na allegro
Zioła i przyprawy
W tym podpunkcie godne uwagi jest połączenie i stworzenie niezwykłej mieszanki z chilli, kolendry w ziarnach pietruszki i czosnku. Istotne jest natomiast by dodać je w odpowiednim momencie na patelnię. Nie można ich przesmażyć ani nie dosmażyć. Muszą być lekko uduszone.
Bardzo łatwo to poznacie po liściach pietruszki, które z pewnością przywiędną i zaczną lśnić od oleju.
Cebula
Na zakończenie do tej wegańskiej pasty marchewkowej używam 2 rodzajów cebuli. Z czerwonej cebulki robię bezmięsne skwarki, które dodaje już pod sam koniec. Podczas gdy białą cebulę dusze na wolnym ogniu z przyprawami i wędzona solą.
Pasta z pieczonej marchewki

Dla wyjaśnienia składniki na to smarowidło są podane ilościach, jakie akurat miałam pod ręką. Nie możemy przewidzieć ile marchewki nam zwiędnie 🙂 )
Ps. W dobie zero waste ważnym aspektem jest, by czerpać z każdej części rośliny. Reasumująć jeżeli macie łodyżki z pietruszki to śmiało możecie je wykorzystać w tym przepisie
Składniki
- 500 gram. marchewki
- 1 cebula czerwona
- 1 cebula biała
- pół garści natki pietruszki
- około 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 0,5 łyżeczki wędzonej papryki
- 0,5 szklanki oliwy z oliwy ( wliczam w to ilość tłuszczu potrzebną do smażenia i pieczenia)
- szczypta kuminu
- 2 łyżeczki wędzonej soli
- 0,5 łyżeczki płatków chilli
- 2/3 ząbki czosnku
- 1 liść laurowy
- 2 jagody ziela angielskiego
- 1 maleńka szczypta lubczyku (opcjonalnie)
Sposób wykonania
Potrzebny czas: 45 min..
- Pieczona marchewka
+ Wszystkie marchewki umyć, odkroić końcówki. W razie możliwości obrać.
+ Dodać 3 do 4 łyżek oliwy z oliwek
Piec w 200 stopniach C. Opcja z termoobiegiem.
+Gdy warzywa zaczną się przypalać, należy delikatnie je przemieszać i pozostawić w piekarniku na kolejne 10 minut.
Tak MARCHEWKI MUSZĄ BYĆ SPALONE (w przypalone kropki ). - Smażenie białej cebuli
+Podczas gdy czekamy na marchewki:
Na patelni rozgrzewamy 5 łyżek oliwy. Tutaj należy pamiętać, by tłuszcz nie był zbyt gorący dlatego, że nie można spalić cebuli. Wolno ją dusimy. Temperatura jest ważna też dla ziół, które dodamy w kolejnym etapie.
+Gdy cebula jest zeszklona, dodajemy czosnek, 1 łyżeczkę soli wędzonej, wędzoną paprykę, płatki chilli, kumin, ziarna kolendry, ziele angielskie i liści laurowy.
+Podczas gdy nasza cebula dusi się z przyprawami, siekamy pietruszkę.
Dodajemy ją gdy cebulka jest już lekko brązowa i lepiąca.
Istotne jest, by dodać odrobinę wody, gdy cebulowa konfitura zacznie się przypalać. - Mieszanie
+Przede wszystkim na tym etapie należy dodać upieczoną marchew, wymieszać i wystudzić wszystkie składniki na patelni.
+Na koniec tej fazy całość przekładamy do robota kuchennego lub naczynia blendera.
Na zakończenie miksujemy na gładką pastę
Proces studzenia musi odbyć się pod przykryciem, aby wzbogacić smak pasty. - Wegańskie skwarki
+Na tej samej patelni rozgrzewamy kolejne 5 łyżek oliwy
+Czerwoną cebulę siekamy w kostkę.
W przeciwieństwie do białej cebuli tą smażymy w wyższej temperaturze, cały czas mieszając z sola wędzoną, tak by całość kolorem przypominała skwarki.
+Dodajemy skwarki do gotowej pasty z pieczonej marchewki.
To ważne, by po przełożeniu składników z punktu nr 3 nie myć patelni
Smacznego 🙂
Inne pasty do chleba, które mogą ci posmakować

