Pierogi z młodą kapustą i koperkiem
Obiad,  Przepisy,  Tanie gotowanie

Pierogi z młodą kapustą i koperkiem

Pierogi z młodą kapustą mają niesamowicie bogaty i wiosenny smak. Dodatek kopru spaja i podkręca wszystkie nuty.
Potrawa jest niesamowicie świeża i zaskakuje niezwykłością smaku.
Idealnie wpisuje się w czas nowalijek.
Gotowy farsz można bez przeszkód przechowywać, aż do 5 dni w lodówce i wykorzystać nie tylko do pierogów, ale np. do krokietów.

Na zrobienie tego dania wpadłam całkowicie przypadkiem. Zostało mi mianowicie trochę kapusty i wegańskiego mielonego uniwersalnego.
Kapustę usmażyłam na dość dużym ogniu, tak aby się lekko przypaliła. Jest to pomysł zaczerpnięty z zeszłorocznego wegańskiego hitu, kapusty z grilla. Ma ona unikatowy, zupełnie inny, niż byśmy się spodziewali smak.
Ta spalona skórka daje nam charakterystyczną 5 nutę umami.

Ważnym aspektem jest też koper, którego absolutnie nie dodawałam na gorącą patelnię. Bałam się, że ciepło odbierze jego piękny aromat.

Nie ma potrzeby poddawać tego farszu zbyt długiej obróbce, bo zabierzemy mu całą wiosenność.
Kapusta jest tutaj podstawą, a cała reszta to wasze widzimisię. Można dodać tofu, kaszy, wege mięsa, trochę kapusty kiszonej, czy ziemniaków.
Dopiero podczas przygotowań do tego wpisu dowiedziałam się, że istnieją podobne pierogi na Podkarpaciu. Różnica polega na tym, że tam młodą kapustę, uprzednio, dusi się, a nie obsmaża. Warte przetestowania.

Pierogi z młodą kapustą, koperkiem i wege mięsem

Pierogi z młoda kapustą i koperkiem
Aromatyczne pierogi z młodą kapustą i koperkiem
Składniki
Farsz
  • 0,5 główki młodej kapusty
  • pęczek koperku
  • 200 g wegańskiego mielonego uniwersalnego
  • 1 duża cebula
  • 1 my ząbki czosnku
  • liść laurowy
  • pieprz. Najlepiej świeżo zmielony
  • szczypta lubczyku
  • 0,5 łyżeczki papryki wędzonej
  • 50 g kapusty kiszonej
  • sól
Ciasto na pierogi
  • 250 g maki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • ciepła woda

Potrzebny czas: 1 godz. i 30 min..

  1. Warzywa

    Kapustę, cebulę, czosnek, kapustę kiszoną należy pokroić i dodać na rozgrzaną patelnie z 3 łyżkami oliwy, liściem laurowym i zielem angielskim

  2. Smażenie

    Całość smażyć na dość dużym ogniu cały czas mieszając.
    Gdy kapusta zacznie się brązowić, miejscami przypalać, zmniejszyć ogień na średni, dodać wegańskie mielone uniwersalne (lub inne dodatki typu tofu, gotowane ziemniaki, kasza itp.).
    Posypać całość wędzona papryką i solą.
    Smażyć jeszcze 5 minut. Po tym czasie wrzucić posiekany koper i lubczyk. Odstawić do przestygnięcia.

  3. Ciasto na pierogi

    Mąkę wysypać na blat dodać szczyptę soli, oliwy z oliwek i pomału dolewając ciepłą wodę zacząć wyrabiać.
    Trzeba pamiętać, żeby nie dolewać na raz ciepłej wody tylko po trochu i sprawdzać konsystencję ciasta.
    Będzie ono gotowe, gdy jego powierzchnia okaże się gładka, a po wciśnięciu palca masa będzie „wracała”, czyli na powrót odbijała ku powierzchni.
    Ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować na oprószonym mąką blacie.

  4. Pierogi

    Z rozwałkowanego ciasta wycinać szklaną kółeczka, dodawać po łyżce farszu zaklejać.
    Pierogi układać na oprószonej mąką desce lub na ściereczce.
    Wrzucać na wrzątek.

Nie jest to, może, najszybszy przepis, ale jak dla mnie był wart zachodu.
Nawet mój mięsożerca zapytał, czy jest więcej :).
Ps. Jak będziecie chcieli zamrozić, to pamiętajcie, że nie mogą się ze sobą dotykać. Ja najpierw układam na desce i do reklamówki. Dopiero o jakiś 2 h przekładam do woreczka lub pojemnika.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.