
Przepis na prosty ser z migdałów
Niewątpliwie podczas wegańskiego gotowania zdarza się, że zostają nam duże ilości resztek, z którymi nie wiemy co zrobić.
Dzieje się tak między innymi podczas wytwarzania mleka roślinnego domowym sposobem.
Zostają nam nieprzebrane ilości pulpy migdałowej, z której to powstał przepis na prosty ser z migdałów.
Jest wręcz banalny. Nie wymaga dużego nakładu pracy, świetnie sprawdza się jako dodatek do kanapek i makaronów. Można go zamrozić na cięższe czasy :).
Jak zrobić prosty wegański ser
Sposobów na wegański ser jest wiele. Działa to dokładnie tak samo jak w przypadku zwykłego sera-tyle metod ile wytwórców. Jednak w przeciwieństwie do tego drugiego wegański ser jest łatwy i przede wszystkim roślinnego pochodzenia.
Ponieważ ten serek jest jednym z pierwszych na blogu, więc przepis będzie prosty.
Nie musimy w tym wypadku nic fermentować, czy przeczesywać połowy internetu w poszukiwaniu składników.
Potrzebować będziemy migdały, płatki drożdżowe, ulubione suszone zioła i magiczny składnik, o którym już pisałam tutaj (PASTA Z PIECZONEJ MARCHEWKI), wędzoną sól. Ten ostatni można pominąć, ale naprawdę polecam nabycie tego specyfiku.
Dla niewtajemniczonych płatki drożdżowe to podstawa większości ekspresowych wegańskich serów.
Jest to nic innego jak aktywowane wcześniej drożdże, które potem się suszy. W trakcie tego procesu nabywają tego charakterystycznego serowego smaku i zapachu. Pełnia również rolę naturalnego wzmacniacza smaku.
Bez problemu dostępne w sklepach ze zdrową żywnością lub na popularnych serwisach jak eBay czy allegro.
Prosty przepis na ser z migdałów

Wegański serek z migdałów jest bardzo prosty w wykonaniu, jak już wspomniałam tuzin razy wcześniej. Bez wątpienia jego niezwykle ważną zaletą jest bycie recepturą zero waste.
Dla wyjaśnienia z namoczonych i zmielonych migdałów możemy zrobić roślinne mleko a pulpę wykorzystać do zrobienia naszego serka.
Ps. Jeżeli macie świeże zioła, dodajcie je do masy serowej, z pewnością wzmocni to smak i aromat naszego serka.
Składniki
Masa serowa
- 2 szklanki pulpy migdałowej zrobionej z około 2.5 szklanki namoczonych orzechów.
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- szczypta pieprzu i soli
- 3 łyżki soku z cytryny
Ziołowa panierka
- 2 łyżki suszonego rozmarynu
- 2 łyżki tymianku
- 1 łyżka płatków chilli
- 1.5 łyżki wędzonej soli
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
Sposób wykonania
Potrzebny czas: 40 min..
Wegański ser z migdałów jest pieczony, więc bez problemu można go trzymać w lodówce nawet do tygodnia. Jednak biorąc pod uwagę własne doświadczenia, zdaje sobie sprawę, że wychodzi go czasami aż nadto.
Jeżeli tak się stanie to bez problemu, można serki opakować w papier i zamrozić nawet na pół roku.
- Masa serowa
Wszystkie składniki na masę serową wrzucamy do blendera lub miksera. Mielimy do momentu uzyskania gładkiej konsystencji.
Jeżeli mikser jest troszeczkę słabszy, można dodać parę łyżek wody. - Pieczenie
Gotową masę należy włożyć do foremki i piec w 170 stopniach przez około 30 minut. Skórka powinna być złota. Po tym czasie zostawiamy masę do przestudzenia.
Następnie dokładnie mieszamy i formujemy medaliony o grubości 5 cm i szerokości mniej więcej 10 cm. - Ziołowa panierka
Na płaskim talerzyku lub w misce z płaskim dnem mieszamy wszystkie suszone zioła i wędzona sól.
Obtaczamy wegańskie serki w panierce.
Delikatnie dociskamy ręką, by mocniej się wchłonęły.
Zostawiamy na minimum jedna noc.
Inne przepisy zero waste
Smacznego 🙂

