Puszyste placuszki z mąki z ciecierzycy
Lunch,  Przepisy,  śniadanie,  Tanie gotowanie,  Weganizm po angielsku,  Zero Waste

Puszyste placuszki z mąki z ciecierzycy

Wiosenne, szybkie śniadanie, którego inspiracją jest angielski bubble&squeak.
Niezwykle proste w przygotowaniu, można dodać praktycznie wszystkie „resztki” z lodówki, więc puszyste placuszki z mąki z ciecierzycy są także zero waste.
Swój bogaty wiosenny aromat nadaje koperek, szczypiorek i rzodkiewka
Można je także przyrządzić w gofrownicy lub jako babeczki prosto z piekarnika.

Co to jest bubble&squeak

Inspiracją do stworzenia tego idealnego przepisu na śniadanie jest oryginalana angielska receptura bubble&squeak (dosłownie bańka i pisk).
Są to resztki z niedzielnego obiadu, zmieszane z sobą i podsmażone w formie ziemniaczanego placka czy czegoś na kształt omletu. 60% to ziemniaki, reszte stanowią np. brokuły, fasolka szparagowa, pomidory, mięso itd. Danie ulega zmianie w zależności od pory roku.
Zazwyczaj serwowane jest na śniadanie z jajkiem lub jajecznicą i kwaśnym brązowym sosem.
Większość tradycyjnego, brytyjskiego jedzenia wywodzi się z kultury pasterskiej i rolniczej, gdzie nic nie może się zmarnować. Nie jest to, żadną nowością bo i w naszej polskiej gastronomi znajdziemy całe tuziny takich zastosowań.
Jako że w naszym kraju nie jada się ziemniaków na śniadanie, zamieniłam ten składnik na mąke z ciecierzycy, stanowiącą idealny spójnik.

puszyste placuszki z mąki z ciecierzycy
Puszyste placuszki z mąki z ciecierzycy

Jak zrobić puszyste placuszki na śniadanie

Sekretem wiosennych racuszków śniadaniowych jest sposób smażenia.
Na rozgrzanej patelni stawiamy okrągłe, najlepiej metalowe, foremki do wykrawania i to do nich wlewamy ciasto. Smażymy na najmniejszej mocy pod przykryciem.
Zachęcam do wypróbowania tej metody.

Drugim ważnym czynnikiem jest mąka z ciecierzycy. Ma charakterystyczny smak i troszeczkę inną konsystencję niż pszenna. Jest to zasługa glutenu, a precyzyjniej jego brak. Po dodaniu czarnej soli i płatków drożdżowych zaczyna nabierać charakterystycznego jajecznego zapachu i smaku. Można pominąć krok z czarną solą jeżeli nie lubicie smaku jajka.

Placuszki staną się puszyste dzięki znanej wszystkim sztuczce z gazowaną wodą i odrobiną proszku do pieczenia.

Wiosenne puszyste placuszki z mąki z ciecierzycy

Puszyste placuszki z maki z ciecierzycy
Puszyste placuszki z mąki z ciecierzycy

Do przygotowania tego przepisu potrzebna będzie mąka z ciecierzycy, którą łatwo wykonać w domu.

Jak zrobić mąkę z ciecierzycy


Jest to naprawdę bardzo proste, zwłaszcza jeżeli macie mocny blender lub robot kuchenny. 200 gram. suszonych ziaren ciecierzycy mielimy na proszek i suszymy na papierze do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C przez około 15 minut. Następnie musimy ja dobrze przestudzić.

Mąkę można także bez problemu kupić lub zamówić na allegro, lub ebay
W UK jest dostępna w Holland&Barrett, sieci sklepów ze zdrową żywnością.
Jeżeli macie Thermomix to już w ogóle z górki.

Puszyste placuszki śniadaniowe

Składniki
  • 200 gram. mąki z ciecierzycy. Z takiej ilości mąki wychodzi około 5 bardzo puszystych placuszków.
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 ml wody gazowanej
  • szczypta czarnej, wędzonej lub zwykłej soli
  • 5 rzodkiewek
  • 0,5 pęczka szczypiorku
  • 0,5 pęczka koperku
  • mały pomidor
  • inne warzywa, orzechy, a nawet ser (wegański :))
  • pieprz i inne ulubione zioła
Sposób wykonania

Potrzebny czas: 20 min..

  1. Ciasto

    Do naczynia miksera lub miski należy dodać mąkę z ciecierzycy, wodę gazowaną, proszek do pieczenia i przyprawy. Całość połączyć w dość gęstą masę przypominającą konsystencją kwaśną śmietanę

    Jeżeli chcecie uzyskać jajeczny posmak, dodajcie czarnej soli. Posmak „wędzonego” uzyskacie poprzez dodanie wędzonej soli lub wędzonego tofu.
    Neutralny smak zapewni zwykła sól.

    Może się zdarzyć, iż ciasto wyjdzie troszkę za geste, wówczas dodajcie więcej wody.

  2. Dodatki

    5 rzodkiewek, pół pęczka koperku, pomidor, pół pęczka szczypiorku, paprykę i inne „końcówki” warzyw drobno posiekać i dodać do masy. Całość delikatnie połączyć.

  3. Smażenie

    Na nagrzaną patelnie wstawiamy metalowe obręcze do wykrawania i napełniamy je do 3/4 wysokości. Warto, przed użyciem delikatnie posmarować je olejem. Przykrywamy pokrywką lub talerzem i smażymy około 7 minut na najmniejszej mocy palnika. Po tym czasie musimy sprawdzić, czy góra już się ścięła, Jeżeli tak to ściągamy delikatnie obręcze i odwracamy na 2 stronę, by placuszki były idealnie spieczone z każdej strony.

  4. Serwowanie

    Wegańska, śniadaniowa wersja pisku i skrzeku idealnie będzie smakować z kwaśnym, oczywiście bezmlecznym jogurtem zmieszanym z chrzanem lub po prostu z ketchupem 🙂

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.