Wegański Eton mess
Przepisy,  Tanie gotowanie,  Weganizm po angielsku,  Wegańskie desery

Wegański Eton mess, czyli najprostszy deser na lato

Eton mess to jeden z najprostszych i najbardziej znanych angielskich, letnich deserów.
Jego podstawa to truskawki, bezy i bita śmietana. Wegański Eton mess jest jeszcze łatwiejszy w wykonaniu od oryginału. Śmiało mogę powiedzieć, że jest dziesięć razy bardziej fit niż jego mleczny odpowiednik i na pewno tańszy. Ma nawet produkt uboczny, z którego można zrobić obiad :).

Co to jest Eaton mess

Eaton mess to bardzo popularny angielski deser, który przyrządza się głównie latem, ze względu na ogromną dostępność świeżych owoców.
Pierwotnie do jego wykonania wykorzystywano banany i lody z bitą śmietaną. Czyli przypominał bardziej znanego dziś szejka. W późniejszym czasie wersje uproszczono ze względu na tańsze zastępniki.

Pierwsze wzmianki podające przepis na Eton mess pojawiają się już pod koniec XIX wieku.
Sławny deser serwowano podczas dorocznego meczu krykieta między dwoma szkołami Eton i Harrow.
Nazwa mess – bałagan nawiązuje do sposobu podania. Miesza się rozgniecione owoce z bitą śmietaną, pokruszonymi bezami oraz rozgniecionymi herbatnikami.

Wegańska beza bez jajek

Bardzo łatwo przerobić ten deser jak i setki innych dań na roślinny odpowiednik.
Wegańską bezę przygotowuje się z wody po ciecierzycy, czyli aquafaby i to jedyna różnica, jaką znajdziecie pomiędzy tradycyjną a wegańską metodą.
O tej niezwykłej miksturze pisałam już we wcześniejszym wpisie.
Konsystencją przypomina lekko rozwodnione białko jaja, ubija się w dokładnie taki sam sposób jak kurzy odpowiednik, można ją dodać do wielu potraw. Ma o wiele więcej zastosowań niż jej odzwierzęcy odpowiednik.: Wegańską bitą śmietanę, wegański majonez, bezy, mus, do ciast, do naleśników i wiele innych zastosowań, o których nie mam pewnie pojęcia.
Co najważniejsze jest bardzo tania i to nie prawda, że trzeba dodać aż 250 gram. cukru.

Wegański Eton mess

Wegański Eton mess
Wegański Eton mess
  • Woda z 1 puszki ciecierzycy
  • 4,5 łyżek cukru. Można dodać więcej
  • 0,5 cytryny. Skórka i sok
  • Aromat waniliowy lub cytrynowy
  • 4 herbatniki
  • 150 gram. truskawek

Potrzebny czas: 2 godz..

  1. Ubijanie piany z wody po ciecierzycy

    Wodę z ciecierzycy należy wlać do dużej miski i ubić na sztywną pianę (sprawdzamy w taki sam sposób jak piane z białek, czyli odwracamy do góry nogami).
    Dodajemy po jednej łyżce cukru, dalej miksując. Po około 3 minutach bierzemy pianę w palce, jeżeli kryształki cukru są nie wyczuwalne, odstawiamy mikser.
    Dodajemy otartą skórkę i sok z cytryny. Ubijamy jeszcze przez 2 minuty.
    Pianę dzielimy na pół i dodajemy aromaty. Osobiście wolę cytrynowy, ale waniliowy komponuje się równie dobrze.
    Można także dodać waniliowy do jednej miseczki a cytrynowy do drugiej

  2. Wegańska beza

    Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni z opcją góra dół.
    Połowę piany przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy małe beziki. Jeżeli chcecie zrobić dużą bezę też nie widze przeszkód.
    Nie trzeba nawet posiadać specjalistycznego sprzętu. Bezy można kłaść łyżką lub odciąć kawałeczek woreczka i wyciskać na papier do pieczenia.
    Gdy włożymy bezy do piekarnika, od razu zmniejszamy temperaturę do 100 stopni. Suszymy bezy przez około 1 godzinę i 40 minut. Jeżeli zaczną brązowieć, od razu zmniejszamy temperaturę do 80 stopni. Po tym czasie należy wyjąć papier z bezami i zostawić na blacie do całkowitego przestygnięcia.

  3. Wegańska bita śmietana

    Podczas gdy bezy suszą się w piekarniku, drugą połowę ubitej piany dzielimy jeszcze na pół. Białą część zostawiamy, a do pozostałej dodajemy połowę rozgniecionych truskawek, malin lub innych ulubionych jagód. Wstawiamy do lodówki.
    Można również dodać śmietan-fix, który jest produktem wegańskim. To opcja dla tych, którzy chcą uzyskać trwalszy efekt np. do następnego dnia.
    Ja bitą śmietanę zjadam od razu, więc nie mam problemu z przechowywaniem 🙂

  4. Eton mess

    Gdy bezy są już przestudzone, zaczynamy w szklance, lub misce tworzyć warstwy.
    Na przemian układamy pokruszone herbatniki i bezy. Następnie dodajemy bitą śmietanę z aquafaby (cytrynową lub waniliową) i truskawkową.
    Na wierzch układamy pokrojone na kawałki owoce.
    Kolejność dowolna. Mieszanie dowolne. Można dodać lody 🙂

Smacznego:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.