Przepisy,  Tanie gotowanie

Wegański grill-burgery z buraka.

Rozpoczął się sezon na grilla, czyli pora na burgery z buraka.
Najprostsze pod słońcem, oszczędne, szybkie w przygotowaniu, a jak macie sokowirówkę to tytuł leniwca roku jest wasz.
Można je przygotować tradycyjnie lub  z egzotyczną nutą. Gdy będziecie mieć nadmiar zawsze można zostawić na następny dzień i wrzucić do piekarnika lub na patelnię. Nadadzą się do wrapa i tak „do ręki”.

Ale najlepsze z rusztu. Przesiąkają dymem, pięknie się zapiekają i chrupią. Wegański majonez wyciąga z nich jeszcze więcej smaku, a warzywa dopełniają całości.
Opcja z sokowirówką, jest stworzona dla leniwców i ma się 2 w 1, sok i burgera.
Po odwirowaniu soku po prostu wyciągamy resztki, które zostały w tylnym zbiorniku i już. Gdy będą za suche zawsze można dodać odrobiny soku. Ci bez sprzętu, lub tradycjonaliści z tarkami, po prostu muszą zetrzeć buraki na małych oczkach.
Taki pospolity burak i kto by pomyślał, że da człowiekowi tyle radości.
Przepis znajdziecie poniżej.

 

To kapie na moje tofu!

Gdy przechodzi się na weganizm to człowiek nie wie co go czeka, nie wie co będzie jadł. W głowie ma milion pomysłów na warzywa z patelni, jest z siebie dumny, nie zabija, super i kolorowo.
Potem  okazuje się, że  podsmażany brokuł nie smakuje jak kiedyś, w knajpach najczęstszą opcją są frytki z sałatą, znajomi pod nosem gęgają, -Nie idziemy tam bo ona zaś nic nie zje i będzie zmierzła.
A ludzie zadają całe stado dziwnych pytań.
Na grillu to dopiero  jazda. Bo jak tu wytłumaczyć, że nie chcesz aby twoje tofu dotykało czyjejś kiełbasy, lub prosisz, żeby nie kłaść wegańskich kiełbasek na  półeczce pod mięsem.
– To kapie na MOJE TOFU.
-A tam, kapie na tofu. Weź przestań. Przecież to i tak jest już kiełbasą. Nie uratujesz.
-Yyyyy
To na pewno kara za to, że śmiałam się z osobnego grilla moich wegańskich koleżanek, gdy sama nie byłam jeszcze weganką.
Zdarzało się, że nie jadłam rzeczy, które przyniosłam dla siebie.
Musiałam przynosić. Większość osób uznała moją dietę za fanaberie i słyszałam
-SORRY KAROLA DLA CIEBIE NIC NIE MA, A NIE, BUŁKĘ SOBIE MOŻESZ WZIĄĆ

Potem przyszedł czas na zakup własnego grilla, na własny balkon. Umówiłam się z moim partnerem, że połowa jest moja.
-Oczywiście myszko, połowa twoja.
Potem patrze, a tam kiełbasa i załamanie nerwowe, awantura na całego.
-No obiecałeś, że pół moje!
-Weź to jest grill NA KIEŁBASĘ! Po to jest stworzony  N A K I E Ł B A S Ę.

 

Wygląda jak prawdziwe mięso

Ach. Tak było kiedyś 🙂 Z czasem zaczęłam coraz więcej gotować, dawać innym do spróbowania, zapraszać na imprezy, na których było tylko wegańskie jedzenie. Odkryłam całą masę aplikacji, forów i wegańskich blogów.
Ostatni balkoning party był w całości wegański.
Zrobiłam burgery z buraka z wegańskim majonezem, cebulą, piklami i masą warzyw, sałatkę z grillowanymi szparagami, salsę i przekąski.
Wszystkim smakowało. Mam przynajmniej taką nadzieję.
Największą pochwałą, z ust mięsożercy, było to, że wyglądały jak prawdziwe mięso. Nie o to chodzi w burgerach z buraka, ale człowiek je podobno oczami 😉

Polish eye UK

Jszcze taki mały akcent na koniec tego długaśnego tekstu 🙂
Bardzo dziękuję Justynie i Pawłowi za zrealizowanie  i zmontowanie tak pięknego filmu.
Koniecznie zobaczcie ich konto na YouTube i Instagramie.

YouTube: the UK by PolishEye
Insta:            polisheyeuk

 

Burgery z buraka

 

Burgery z buraka

Można utrzeć na tarce, zrobić sok w sokowirówce i użyć pozostałej masy , usmażyć, zgrillować, upiec-Wszystko można !

  • 3 sztuki dużych buraków
  • 0.5 szklanki kaszy jaglanej (nieugotowanej)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki bułki tartej

Zioła i przyprawy

  • 0.5 małego pęczka kolendry (może być sama pietruszka)
  • 0.5 małego pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 0.5 sztuki papryczki chilli (obojętnie jakiego koloru)
  • sól
  • 4 łyżki oliwy z oliwek (zwykły olej też się nadaje)

Dodatki

  • 9 sztuk bułek do hamburgerów
  • 9 plasterków pomidora
  • 18 plasterków ogórka konserwowego
  • 18 plasterków ogórka zielonego
  • 9 krążków czerwonej cebuli
  • 200 gram wegańskiego, żółtego sera (można pominąć)
  • 9 łyżek wegańskiego majonezu
  1. 1 Kaszę gotujemy do momentu, aż będzie miękka i lejąca. Musi taka być bo to ona jest tutaj spoiwem.

    2 Buraki obieramy. Trzemy na tarce o małych oczkach lub wyciskamy w sokowirówce.

    3 Szatkujemy cebulę, czosnek, zioła.

    4 Poszatkowane zioła i warzywa wraz przyprawami dodajemy do buraków. Dosypujemy bułkę tartą i dolewamy oliwę z oliwek.

    5 Gdy kasza trochę przestygnie dodajemy ją do buraczanej masy.

    6 Całość zagniatamy na jednolitą masę, która powinna być zwarta i lepka.

    7 Formujemy burgery, które grillujemy przez około 20 minut z obydwóch stron, aż nabiorą brązowego koloru.

    8 Na grillu podpiekamy bułki do hamburgerów.

    9 Na każdej bułce układamy liść salaty, na to kładziemy buraczanego burgera, którego posypujemy wegańskim serem.
    Na
     górze układamy ogórka konserwowego, pomidora, ogórka zielonego i plasterek cebuli.
    Górną część bułki smarujemy wegańskim majonezem i kładziemy na górę .
    GOTOWE!

 

Do burgerów można dodać  także kumin, imbir, odrobinę czarnuszki czy fenkułu.
To tak naprawdę wszystko zależy od nas, jaki preferujemy charakter  naszych burgerów.
Gdy będziemy chcieli nadać im bardziej tradycyjnego smaku to zatrzymujemy się na podstawowych przyprawach takich jak sól, pieprz, pietruszka, czosnek, papryka wędzona.
Tradycyjną wersją dla mega leniwców mogą okazać się gotowe mieszanki przypraw do kotletów mielonych.
Można również użyć mieszanki przypraw do grilla, które w większości są wegańskie.

W moim przepisie egzotyki nadaje kolendra, do której można dodać również imbir czy sok z limonki i zamiast majonezu użyć guacamole.
Takie burgery mogą zostać przyrządzone na milion sposobów bo burak to wdzięczne warzywo, współgrające z większością dodatków.

Udanego eksperymentowania i smacznego !

Burgery z buraka

Burgery z buraka, szparagi, marynowane tofu

Wegański majonez, grilowane szparagi

Wegańskie burgery z buraka

Grillowane szparagi

Wegański grill. Szparagi, wegański majonez



2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.