wegański majonez na święta
Przepisy,  Tanie gotowanie

Wegański majonez na święta

Święta wielkanocne to jajka, sałatki, pasty, a wszystko to z majonezem. Co tu zrobić, jeżeli nie jemy majonezu z jajek?
Nic prostszego oto przepis na wegański majonez na święta. Jest bezjajeczny, mniej kaloryczny od tradycyjnego, tańszy i co najważniejsze wegański.

Majonez z aquafaby

Aquafaba to bardzo egzotycznie brzmiące słowo, ale to nic innego jak woda z puszki, w której pływała ciecierzyca.
Jest genialna! Ubija się na sztywno tak jak piana z białka. Można ją potem, w postaci piany, dodać do ciasta lub upiec bezy.
Dziś jednak najważniejszym punktem programu jest wegański majonez na święta, czyli aquafaba z przyprawami, olejem i musztardą.
Możecie wierzyć mi lub nie, ale jest równie wytrzymały i smaczny jak tradycyjny. Dla osób niejedzących jajek od dłuższego czasu wyda się odkryciem i w mojej opinii jest smaczniejszy niż ten dostępny w sklepach ze zdrową żywnością.

Sól Kala Namak

Inaczej nazywana solą himalajską, chociaż jest wydobywana w Pakistanie.
Ma różowy kolor i pachnie bardzo, ale to bardzo jajecznie.
Dzieje się tak za sprawą siarkowodoru, który również nadaje smak i zapach jajkom. Ma lekko gorzkawy posmak i idealnie nadaje się do wszystkich wegańskich dań, którym chcemy nadać tego charakterystycznego jajecznego posmaku.
Można ją kupić w sklepach ze zdrową żywnością, większych marketach lub przez internet.

Wegański majonez na święta

Wegański majonez na święta

Potrzebny czas: 20 min..

0,5 puszki wody po ciecierzycy
1 szklanka oleju roślinnego. Najlepiej sprawdzi się rzepakowy.
1,5 łyżeczki musztardy
1 łyżka syropu klonowego
0,5 łyżeczki soli Kala Namak
1 łyżka octu


  1. Połowę wody z puszki z ciecierzycą wlewamy do miski i ubijamy na sztywną piane. Taka samą jak z białek jajka, czyli gdy odwrócimy miskę, powinna się trzymać dna.

  2. Do powstałej piany dodajemy ocet i miksujemy lub ubijamy przez kolejną minutę.

  3. Dodajemy syrop klonowy, musztardę i sól Kala Namak.

  4. Powolnym strumieniem dolewamy olej. Nie jest to tak czasochłonne, jak przy tradycyjnym majonezie, bo można to zrobić dużo szybciej. W przypadku tego majonezu nic nam się nie zważy. Cały czas miksujemy.
    Im dłużej będziemy miksować, tym więcej powietrza nam ucieknie z masy i nasz majonez będzie stawał się gęściejszy.

  5. Smacznego i Wesołych Świąt!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.