wegański quiche
Lunch,  Obiad,  Przepisy,  Tanie gotowanie,  Wegański nabiał

Wegański quiche: Sycący obiad

Quiche to jedno z moich ulubionych przed wegańskich dań. Bardzo łatwy przepis, bo całości smaku dopełnia masa jajeczna. Długo szukałam nie tyle, ile zastępnika smaku a konsystencji, która musi być puszysta, a jednocześnie wystarczająco zwarta.
Po pierwszych paru, nieudanych, próbach przestałam szukać. Stwierdziłam, że jest tyle genialnych, wegańskich dań więc po co się męczyć.
Jednak podczas ostatnich wakacji wpadła mi w ręce niepozorna, malutka książeczka KUCHNIA WEGAŃSKA-PRZEWODNIK PO PRODUKTACH ZASTĘPCZYCH. Tam znalazłam genialny przepis na wegański quiche.



Jak zrobić tofu -idealne wegańskie jajka

Już parę razy pisałam o tofu. To jeden z podstawowych składników wegańskiej kuchni. Można z niego zrobić praktycznie każdy rodzaj dań: sycące obiady, desery, śniadania, sałatki, pasty do chleba, dosłownie wszystko. To idealny zastępnik jaj.
Bardzo uniwersalny.
W przepisie na wegański quiche używam silken tofu- tofu jedwabistego, które konsystencją przypomina lekką ściętą jajecznicę. Ten rodzaj „wegańskiego sera” powstaje z mleka sojowego potraktowanego gipsem spożywczym, który to pozwala uzyskać konsystencję lekko ściętego białka.
Po zmiksowaniu z pozostałymi składnikami doskonale spaja warzywną tartę, a po dodaniu czarnej soli (tutaj znajdziecie więcej o tym składniku) pachnie i smakuje jak jajka.


Wegański quiche

Wegański quiche to dobry pomysł na sycący obiad, który naprawdę na długo wystarcza i smakuje zarówno na zimno, jak i gorąco.
Po upieczeniu i lekkim przestygnięciu ma zwartą konsystencję i śmiało, można go zabrać na lunch do pracy czy na wycieczkę.
Bardzo ważna wskazówka:do zrobienia masy nie można użyć mąki z glutenem, bo będzie zbyt zwarta.
To przepis na klasyczną wersję quiche, ale można dodać także wegański ser.

Składniki

Kruche ciasto
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 100 gram wegańskiej margaryny
  • 3 łyżki mleka roślinnego
  • Szczypta soli
Masa jajeczna
  • 400 g. tofu jedwabistego
  • 1/4 szklanki mąki z ciecierzycy lub innej bezglutenowej
  • 1/4 szklanki drożdży nieaktywnych
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej, która posłuży za spoiwo
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek lub innego tłuszczu
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżki szczypiorku
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka czarnej soli
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • czarny pieprz
Nadzienie
  • 3 papryki zielona, czerwona i żółta
  • 1 duża cebula
  • 30 gram. wegańskiego boczku lub wegańskiej szynki. Można je zastąpić pokrojonym w drobną kostkę wędzonym tofu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki

  1. Kruche ciasto

    Nagrzać piekarnik do 180 stopni C.
    Mąkę zmieszać z wegańskim masłem lub margaryną dodać mleko roślinne i szybko zagnieść. Schować do lodówki na 15 minut.
    Rozwałkować i wyłożyć blaszkę do tarty. Ja użyłam żelaznej patelni.
    Nakłuć ciasto i piec przez 10 minut.
    Wyjąć i zostawić do przestudzenia.

  2. Wegańska masa jajeczna

    Wszystkie składniki zmiksować w robocie kuchennym

  3. Nadzienie

    Wszystkie składniki pokroić w kostkę i usmażyć na 2 łyżkach oliwy z oliwek lub oleju.
    Należy je wrzucać w następującej kolejności:
    Cebula
    Boczek/tofu wędzone
    Papryka
    Czosnek
    Papryka wędzona

  4. Połączenie składników

    Masę jajeczną i nadzienie połączyć z sobą i wlać na podpieczone kruche ciasto.

  5. Pieczenie

    Wegański quiche włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 45 minut.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.