
Wegański quiche: Sycący obiad
Quiche to jedno z moich ulubionych przed wegańskich dań. Bardzo łatwy przepis, bo całości smaku dopełnia masa jajeczna. Długo szukałam nie tyle, ile zastępnika smaku a konsystencji, która musi być puszysta, a jednocześnie wystarczająco zwarta.
Po pierwszych paru, nieudanych, próbach przestałam szukać. Stwierdziłam, że jest tyle genialnych, wegańskich dań więc po co się męczyć.
Jednak podczas ostatnich wakacji wpadła mi w ręce niepozorna, malutka książeczka KUCHNIA WEGAŃSKA-PRZEWODNIK PO PRODUKTACH ZASTĘPCZYCH. Tam znalazłam genialny przepis na wegański quiche.
Jak zrobić tofu -idealne wegańskie jajka
Już parę razy pisałam o tofu. To jeden z podstawowych składników wegańskiej kuchni. Można z niego zrobić praktycznie każdy rodzaj dań: sycące obiady, desery, śniadania, sałatki, pasty do chleba, dosłownie wszystko. To idealny zastępnik jaj.
Bardzo uniwersalny.
W przepisie na wegański quiche używam silken tofu- tofu jedwabistego, które konsystencją przypomina lekką ściętą jajecznicę. Ten rodzaj „wegańskiego sera” powstaje z mleka sojowego potraktowanego gipsem spożywczym, który to pozwala uzyskać konsystencję lekko ściętego białka.
Po zmiksowaniu z pozostałymi składnikami doskonale spaja warzywną tartę, a po dodaniu czarnej soli (tutaj znajdziecie więcej o tym składniku) pachnie i smakuje jak jajka.
Wegański quiche
Wegański quiche to dobry pomysł na sycący obiad, który naprawdę na długo wystarcza i smakuje zarówno na zimno, jak i gorąco.
Po upieczeniu i lekkim przestygnięciu ma zwartą konsystencję i śmiało, można go zabrać na lunch do pracy czy na wycieczkę.
Bardzo ważna wskazówka:do zrobienia masy nie można użyć mąki z glutenem, bo będzie zbyt zwarta.
To przepis na klasyczną wersję quiche, ale można dodać także wegański ser.
Składniki
Kruche ciasto
- 1 szklanka mąki tortowej
- 100 gram wegańskiej margaryny
- 3 łyżki mleka roślinnego
- Szczypta soli
Masa jajeczna
- 400 g. tofu jedwabistego
- 1/4 szklanki mąki z ciecierzycy lub innej bezglutenowej
- 1/4 szklanki drożdży nieaktywnych
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej, która posłuży za spoiwo
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek lub innego tłuszczu
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżki szczypiorku
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżeczka czarnej soli
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- czarny pieprz
Nadzienie
- 3 papryki zielona, czerwona i żółta
- 1 duża cebula
- 30 gram. wegańskiego boczku lub wegańskiej szynki. Można je zastąpić pokrojonym w drobną kostkę wędzonym tofu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- Kruche ciasto
Nagrzać piekarnik do 180 stopni C.
Mąkę zmieszać z wegańskim masłem lub margaryną dodać mleko roślinne i szybko zagnieść. Schować do lodówki na 15 minut.
Rozwałkować i wyłożyć blaszkę do tarty. Ja użyłam żelaznej patelni.
Nakłuć ciasto i piec przez 10 minut.
Wyjąć i zostawić do przestudzenia. - Wegańska masa jajeczna
Wszystkie składniki zmiksować w robocie kuchennym
- Nadzienie
Wszystkie składniki pokroić w kostkę i usmażyć na 2 łyżkach oliwy z oliwek lub oleju.
Należy je wrzucać w następującej kolejności:
Cebula
Boczek/tofu wędzone
Papryka
Czosnek
Papryka wędzona - Połączenie składników
Masę jajeczną i nadzienie połączyć z sobą i wlać na podpieczone kruche ciasto.
- Pieczenie
Wegański quiche włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 45 minut.
Smacznego!


One Comment
Loans For Bad Credit
loan service