weganska zapiekanka
Przepisy,  Weganizm po angielsku

Wegański Shepherd’s pie

Wegański Shepherd’s pie

Jednym z moich ulubionych zajęć jest kombinowanie jak przerobić coś tradycyjnego na wersję wegańską. Po przejściu w 100% na dietę roślinną pojawiło się widmo niedosytu z poznawania nowych kultur, smaków. Bałam się, że jeśli pojadę gdzieś to  nie poznam danego miejsca tak jak tego chce, że nie spróbuję nowych potraw. Utknę gdzieś na jałowych polach kanapek z pomidorem i ogórkiem. Stało się jednak inaczej. Weganizm zmusił mnie do poszukiwań, nie tylko restauracji i punktów gastronomicznych, ale także do odkrywania dań roślinnych. Wszyscy jedzą warzywa, każda kuchnia ma coś wegańskiego w swoim dorobku, każde danie mogę przerobić i będzie to nowa droga ku lepszemu. Weganizm jest fajny i smaczny, a kuchnia lokalna to coś co uwielbiam.

Pora na kolejną tradycyjną, brytyjską potrawę w wegańskiej wersji.

Wegański Shepherd’s pie, czyli zapiekanka pasterska

Shepherd’s pie lub cottage pie to nazwa używana zamiennie dla tej samej potrawy. W wersji tradycyjnej jest to zapiekanka z mięsem mielonym, sosem i warzywami, wykończona piuree ziemniaczanym, które po zapieczeniu tworzy złocistą chrupiącą skorupkę. Jak większość narodowych potraw wywodzi się z ludu, czyli w tym przypadku od pasterzy i rolników. Wegański odpowiednik jest cudowny i aromatyczny, wyczuć można w nim rozmaryn i tymianek, które rosną tutaj w każdym ogródku. Mięso zastępuje się czerwoną/zieloną soczewicą lub granulatem sojowym. Specjalnego smaku umami dodaje piwo ALE (można dodać inne).
Całość smakuje po prostu obłędnie. Potrawa jest tania i sycąca. Przyznam się , że nie nie skończyłam na jednym kawałku.

weganski shepherds pie
wehanski shepherds pie

Shepherd's Pie

  • 700 gram ziemniaków
  • 2 średnie cebule
  • 2 śednie marchewki
  • 1 szklanka zielonego groszku (mrożony lub świerzy)
  • 0.5 szklanki piwa typu ALE (wegańskiego)
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 200 gram soczewicy/granulatu sojowego (zielona lub czerwona)
  • 0.25 szklanki mleka roślinnego (najlepiej sojowe)
  • 1 łyżka oleju (masła roślinnego)
  • 1 łyżka mąki (opcjonalnie, gdy nasz sos wyjdzie nie za gęsty)
  • 1 mała pietruszka
  • 100 gram bulwy selera (lub 2 łodygi naciowego)

Zioła i przyprawy

  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łodyżka świerzego rozmarynu (1 łyżeczka suszonego)
  • 3 łodyżki tymianku (1 łyżeczka susszonego)
  • 2 liście laurowe
  • 3 jagody ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  1. 1 Ziemniaki obierami i gotujemy.
    W drugim garnku przygotowujemy soczewicę.

                                                       W między czasie

    2 Siekamy warzywa w kostkę wielkości około 1 centymetra.

    3 cebulę wrzucamy na dużą patelnię. Gdy się lekko podsmarzy ( po około 2 minutach) dodajemy pozostałe warzywa, (oprócz groszku), liście laurowe, ziele angielskie.

    4 Warzywa muszą się zrumienić, nawet lekko przypalić, 

    5 Zmniejszamy ogień, dodajemy czosnek wraz z ziołami i przyprawami. Podsmażamy około 1 minutę.

    6 Zalewamy wszystko bulionem warzywnym i piwem.

    7 Dodajemy odcedzoną soczewicę. Gotujemy całość około 3 minuty na średnim ogniu. Jeżeli sos jest mało gęsty dodajemy łyzkę mąki rozrobionej w odrobinie zimnej wody.

    8 Do całości wsypujemy groszek.

    9 Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy na bok.

                                       Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni 
                                                Opcja z termoobiegiem

    10 Ugotowane ziemniaki dosalamy, dodajemy mleko roślinne ,jeżeli mamy to łyżkę wegańskiego masła.
    W przypadku braku masła można na łyżce oleju podsmażyć posiekaną cebulkę na złoto lub dodać szczypiorek.
    Całość tłuczemy na gładka papkę.

    11 Do żaroodpornego naczynia lub blaszki o wielkości 20 cm na 30 cm wlewamy soczewicę w sosie. Wygładzamy powierzchnię łyżką.

    12. Na górę nakładamy puree ziemniaczane. Całość karbujemy widelcem. Ten zabieg sprawia, że nasze ziemniaczki ładnie się spieką.

    13. Pieczemy około 20 minut. Pod koniec można zmienić na opcję grill.

weganski shepherds pie
weganski shepherds pie

Jeżeli macie ochotę na inne brytyjskie specjały polecam WEGAŃSKI ALE PIE

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.