Wegańskie kiełbaski z marchewki
Przepisy,  Tanie gotowanie

Wegańskie kiełbaski

Dziś się dowiedziałam, że wegańskie kiełbaski nie mogą się tak nazywać bo to nie są kiełbaski.
Można pokojowo przyjąć nazwę roślinna kiełbasa- czyli zmielone warzywa z przyprawami.
Dla mnie coś co wygląda jak kiełbaska to nią jest .
Bo w sumie jak to inaczej nazwać?

Z czym jeść wegańskie kiełbaski?

Takich wegańskich kiełbasek jest zatrzęsienie w sklepach, ale wszystkie smakują bardzo podobnie i mogą się znudzić po czasie. Natomiast dzisiejsze bohaterki są z marchewki, bosko połączonej z moją największą słabością, czyli masłem orzechowym. Do tego dochodzi czosnek, chilli i kolendra.
Mają nad wyraz mocną teksturę i nie rozpadają się podczas smażenia lub pieczenia.
Można je wsadzić do bułki i nazwać hot-dogiem, zjeść na śniadanie i nazwać yyyyy kiełbaską na śniadanie, podać z tłuczonymi ziemniakami i sosem jogurtowym do obiadu, wsadzić do wrapa lub lunch boxa i co tam tylko chcemy.No do tańca i do różańca takie wegańskie kiełbaski z marchewki.
Ja zabrałam na piknik.

Jak zrobić wegańską kiełbaskę ?

Kiełbaskowatego kształtu nabierają dzięki najzwyklejszej folii spożywczej.
Musimy pamiętać, żeby zostawić około 10 cm foli z przodu i z tyłu, ponieważ podczas skręcania kiełbasek farsz się będzie przesuwał.
Zaraz po zawinięciu, najlepiej potrzymać je przez noc w lodówce, żeby nabrały mocy i faktury.
Gdy już stwierdzimy, że wystarczy im siedzenia w zimie, nie odwijamy całej folii tylko przecinamy na skręceniach i każdą rozpakowujemy z osobna.
Można zjeść od razu, potrzymać schłodzone z 3 dni lub zamrozić.

Dosyć lania wody.

PRZEPIS:

Wegańskie kiełbaski z marchewki

  • 500 gram marchewki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała papryczka chilli (może być w płatkach)
  • 3 łyżki masła orzechoweo (ja użyłam migdałowego)
  • 3 łyżki bułki tartej

Przyprawy

  • 0.5 pęczka świeżej kolendry (można zastąpić pietruszką)
  • 0.5 łyżeczki kuminu
  • 0.5 łyżeczki papryki wędzonej (można pominąć)
  • sól

Do smażenia

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  1. Szatkujemy cebulę i podsmażamy na małym ogniu, aż się zeszkli.

    Marchewkę ścieramy na tarce o małych oczkach lub wyciskamy w sokowirówce (łatwiejszy sposób).

    Jeżeli starliśmy marchewkę to odciskamy z niej sok.
    Tą z sokowirówki przesypujemy do miski.

    Do zeszklonej cebuli dodajemy papryczkę chilli, czosnek i przyprawy ( poza kolendrą).
    Smażymy na małym ogniu 2 minuty.

    Dodajemy marchewkę i zwiększamy ogień.
    Smażymy przez 6-8 minut.
    Odstawiamy do ostygnięcia.

    Dodajemy masło orzechowe, kolendrę oraz bułkę tartą.

    Wszystko zagniatamy lub mieszamy widelcem do uzyskania jednolitej masy.

    Na blacie rozkładamy kawałek folii spożywczej.
    Formujemy wałek i ciasno zawijamy.
    Następnie skręcamy  tak by uzyskać pożądaną wielkość kiełbaski.
    Zabezpieczamy końce folii gumką recepturką, lub zawiązujemy supełki na 2 końcach.

    Wkładamy na noc do lodówki.

    Smażymy lub pieczemy.

WERSJA DLA LENIWCÓW.
Nie wkładamy masy do folii tylko formujemy kiełbaski rękami.
Kiełbaski z folii mają taki profesjonalny kształt i są bardziej zwarte.

Gdy chcemy je zamrozić możemy to zrobić oczywiście nie wyciągając ich z folii, ale czasami po wyciągnięciu z zamrażarki i rozpakowaniu może ona zostać na kiełbasce i nie zauważymy tego.
Najlepiej więć potrzymać je przez noc w lodówce, rozpakować, poukładać na desce lub jakiejś płaskiej powieżchni, tak żeby do siebie nie przylegały i zamrozić. 
Po około 3 godzinach można je przełożyć do pudełka i trzymać w zamrażarcce do miesiąca.





Wegańskie kiełbaski z marchewki
Weganskie kiełbaski

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.