
Wegańskie kostki rosołowe
Z okazji nowego roku, każdy z nas ma jakieś postanowienia. Przeważnie jest to dieta, siłownia, żucenie palenia i milion innych. Nie we wszystkich udaje się nam wytrwać i już w lutym leginsy SPECJALNIE NA SIŁOWNIE zalegają w szufladzie tuż obok sukienki kupionej na wakacjach, która nabyło się bo NA PEWNO JĄ JESZCZE ZAŁOŻE, W ANGLII TEŻ CZASEM JEST 30 STOPNI! Jednym z moich punktów na liście 2018 jest robienie jeszcze więcej jedzenia od podstaw. Zaczęłam więc od czegoś bardzo małego, ale jakże mi bliskiego-wegańskiego bulionu w kostkach.
Wegańskie kostki rosołowe
Proste, aromatyczne, a co najlepsze można dodać do nich więcej ulubionych ziół i przypraw.
- 1 duża cebula
- 3 duże marchawki
- 150g selera korzeniowego
- 100g pieczarek
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka tymianku (świeży/suszony)
- 1 łyżeczka rozmarynu (świeży/suszony)
- 1 łyżeczka majeranku
- 4 liście laurowe
- 5 kulek ziela angielskiego
- 1/2 szklanki płatków rożdżowych
Rozgrzewam piekarnik do 180 C.
Cebulę obieramy i kroimy na ósemki. Marchewkę i seler obieramy i kroimy w grubą kostkę
Wszystkie składniki oprócz płatków drożdżowych mieszamy, skrapiamy oliwą z oliwek, wkładamy do żaroodpornego naczynia z pokrywką lub blaszki, na którą nakładamy folie aluminiową i pieczemy przez około godzinę.
Gdy po tym czasie warzywa lekko się zarumienią i będą miękkie usówamy twarde gałązki po ziołach i czosnkowe łupinki. Oczyszczoną całość przekładamy do naczynia blendera. Dodajemy sól, pieprz, nieaktywne płatki drożdżowe, sos sojowy i w razie potrzeby więcej ziół. Miksujemy na niezbyt gładką mase.
Całość przekładamy do pojemnika, którego używamy do robienia kostek lodu. Mase możemy również przechowywać w lodówce do około tygodnia.Uwagi
Gdy kostki już się zamrożą najlepiej przełożyć je do woreczka lub zamykanego pojemnika.
Po wyjęciu z piekarnika, chcąc dodać więcej świerzych ziół nie należy dodać same listki bez łodyżek.
Jeżeli nie chcemy aby w naszsym bulionie i sosie były wyczówane małe ziarenka musimy pamiętać o wyjęciu liścia laurowego i ziela angielskiego.

