Wegańskie mielone uniwersalne
Lunch,  Obiad,  Przepisy,  Tanie gotowanie

Wegańskie mielone uniwersalne

Przepis na wegańskie mielone uniwersalne jest prosty i jednocześnie tani.
Można z niego przyrządzić nie tylko klasyczne kotlety mielone, ale spaghetti, czy kiełbaski. Z pewnością znajdziecie dla tego specyfiku jeszcze tuzin zastosowań 🙂
To wielowymiarowy zamiennik mięsa. Nie tylko ze względu na mnogość zastosowania, ale przede wszystkim da się go stworzyć niemal z każdego dostępnego w sklepach produktu sojowego.
Godne uwagi jest również to, że możecie go zamrozić, a po wyjęciu nie straci nic na swojej fakturze czy smaku!


Zamiennik mięsa?

Po co nam w ogóle jakieś zamienniki? Ciągle się to słyszy. Po co zamieniać coś na coś skoro zrezygnowaliśmy z tego, najwyraźniej w świadomy sposób?
Większość ma swoje powody takie jak przyzwyczajenie, wychowanie w konkretnej tradycji, wspomnienia, które nas przecież tworzą, chęć przynależności, w jakikolwiek sposób. Tego typu rozważań jest tyle ile osób niejedzących mięsa, ale jest to wywód na cały wpis, a dziś mowa tylko o mielonym 🙂

Wege mięso

W dzisiejszej dobie bez problemu znajdziecie wegańskie i wegetariańskie zastępniki mięsa w sklepach. Dostępne jednakowo w formie do przygotowania jak i w finalnej wersji.
Nawet możecie poczytać o jednym z takich produktów, jakim jest OUMPH

Najbardziej powszechny jest granulat sojowy. Powodami zapewne są jego cena i dostępność.
Zrobiony z protein sojowych, które powstają po przeróbce sojowych fasolek. Lekki i tani.
Nie widzę potrzeby większego rozpisywania się na ten temat, ponieważ ma niezbyt skomplikowany skład, to po prostu soja.
Zazwyczaj można go kupić w postaci granulek, suszonych kotletów, mrożonych produktów gotowych do podsmażenia lub upieczenia.

Skoro mamy taki wachlarz dostępności to po co się męczyć i coś robić?
Po pierwsze, bo zawsze zrobimy to tak, jak nam odpowiada. Druga sprawa- jest to tańsze. Trzecia rzecz, to nie jest takie trudne :). Po czwarte wystarczy na pięć obiadów, a nie na jeden.
Po piąte mieszkając z mięsożercą, który zrzędzi, że znowu kalarepa (to synonim wszystkiego, co zielone), łatwiej zaakceptuje zastępnik.
Mam jeszcze parę innych powodów, ale czytacie to, bo chcecie przepis na wegańskie mielone uniwersalne, a nie wykład o nieśmiertelnej jak 1000-letnie jakieś tam, kiedyś tam państwo reklamówce.

Wegańskie mielone uniwersalne

Wegańskie mielone uniwersalne
Wegański zastępnik mięsa

Granulat sojowy, na którym bazuje ten przepis, możecie kupić w większości sieciówek, sklepach ze zdrową żywnością lub przez internet (ta opcja wydaje się najtańsza).
Jeżeli nie macie dostępu do tego produktu, da się go zastąpić kotletami sojowymi. Należy je tylko ugotować, następnie zmielić lub pociąć na drobne kawałki.
Pamiętajcie!!!!!!! Nie mielimy ich zaraz po ugotowaniu i nie ręcznym blęderem bo wyjdzie nam pasta a nie granulat.

Receptura jest o tyle uniwersalna, że istnieje opcja kombinowania z przyprawami, tak jak lubicie. Jeśli jesteście leniwcami, lub najzwyczajniej nie macie czasu, kupcie po prostu gotową mieszankę przypraw do mięs. Praktycznie 95% marek nie dodaje składników pochodzenia zwierzęcego. Kolejnym krokiem będzie tylko, dorzucenie sosów czytaj ketchup, musztarda, sos sojowy, cebuli oraz czosnku.

Składniki
  • 300 gram. granulatu sojowego/kotletów sojowych
  • puszka ciecierzycy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 0,5 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 łyżki siekanej pietruszki
  • szczypta lubczyku
  • 0,5 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 liść laurowy
  • 2 jagody ziela angielskiego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka ketchupu
  • wędzona sól do smaku (jeżeli nie macie, nic nie szkodzi :))
  • pieprz do smaku
Sposób wykonania

Potrzebny czas: 40 min..

  1. Gotowanie

    Granulat sojowy lub kotlety sojowe należy ugotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
    Zazwyczaj jest to nie dłużej niż 10 min.
    Następnie pozostawić do wystudzenia.

    Jeżeli zakupiliście produkt mrożony to najlepiej wyjąć go z zamrażarki noc wcześniej.

  2. Smażenie

    Cebulę szatkujemy i dusimy z zielem angielskim i liściem laurowym do momentu uzyskania w miarę brązowych lekko lepkich kawałeczków.
    Dorzucamy posiekany czosnek.
    Wszystko to robimy na małym ogniu

  3. Duszenie

    Po pięciu minutach dorzucamy ugotowany wcześniej granulat sojowy oraz resztę przypraw. Delikatnie mieszamy.
    Dusimy kolejne 5 minut.

  4. Reszta składników

    Dodajemy ketchup, musztardę i sos sojowy.
    Podsmażamy kolejne 10 minut. Po tym czasie dodajemy posiekana pietruszkę i ciecierzycę. Dusimy następnych 5 minut.

    Jeżeli uznacie, że wasze mięso sojowe jest za mało wysmażone, po prostu dajcie mu więcej czasu.

Po przestudzeniu można śmiało mrozić, lub przechowywać w lodówce nawet 10 dni. U mnie raczej opcja z 10 dniami się nie sprawdza, bo i tak zjadamy max następnego dnia.

Smacznego 🙂

Inne wege obiady, których możesz spróbować

Wegański makaron po chińsku w 15 minut
Wegański makaron po chińsku w 15 minut
Weganski quiche
Wegański Quiche

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.