Nachos z guacamole i sosem pomidorowym.
Przepisy,  Wegańskie przekąski

Wegańskie nachos jak z kina

Wegańskie nachos jak z kina są bardzo proste w przygotowaniu, bezglutenowe i pełne smaku. Podaje do nich guacamole, a serowy sos zastępuje płatkami drożdżowymi. Mogę śmiało stwierdzić, że jestem przygotowana na 8 sezon Gry o tron.

Zdrowe nachos

Nachos to szybka przekąska wywodząca się z Meksyku. Okrągłe placki tortilli tnie się na trójkąty, układa na blaszce do pieczenia, posypuje serem i zapieka. Klasycznymi dodatkami są czerwona fasola, papryczki jalapeno, kwaśna śmietana, salsa, a nawet oliwki.
Jako że jest to jedno z najpopularniejszych szybkich dan na świecie, również w Wielkiej Brytanii zdobyło uznanie.
W większości restauracji czy pubów właśnie ten fast food figuruje w karcie w roli wegańskiej propozycji.


Wegańskie nachos

To wdzięczne danie jest bardzo przyjazne weganom, właśnie dzięki swoim dodatkom. Ja, do podkręcenia swoich nachos jak w kinie, użyłam sosu pomidorowego z ciecierzycą, kolendry, zielonej cebulki i pachnących przypraw, całość posypałam płatkami drożdżowymi.
Zapytacie, a co z sosem do nachos?
Już mówię. To jest wersja fit, ale nie martwmy się na zapas, bo przepis na zdrowy wegański sos serowy pojawi się na blogu już wkrótce!
A teraz czas na przepis i Grę o Tron 🙂

Wegańskie nachos jak z kina

Nachos z guacamole i sosem pomidorowym
Wegańskie przekąski: Nachos z sosem pomidorowym

Potrzebny czas: 30 min..

Wystarczy, że będziecie mieć pod ręką wszystkie składniki, a przygotowanie nie zajmie wam więcej niż 30 minut. W tym 20 minut to tylko sos pomidorowy, reszta to magia 🙂
2 paczki nachos
1 puszka ciecierzycy
1 puszka pomidorów lub 4 świeże, średniej wielkości
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
1 awokado
0,5 papryki czerwonej
0,5 papryki żółtej
0,25 pęczka kolendry
0,25 pęczka zielonej cebuli
2 łyżki soku z limonki lub cytryny
2 łyżki płatków drożdżowych, które możecie zamówić np. na Amazon
2 łyżki oliwy z oliwek
0,5 łyżeczki wędzonej papryki
0,5 łyżeczki płatków chilli
Sól i pieprz do smaku

  1. Sos

    Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy i całość wrzucamy na rozgrzaną oliwę z oliwek.
    Wszystko podsmażamy na średnim ogniu, dopóki cebulka się nie zeszkli.
    Dodajemy pomidory, wędzona paprykę, sól i płatki chilli.
    Od czasu do czasu mieszamy, by się nie przypaliło.
    Po około 15 minutach, gdy większość wody z pomidorów odparuje, dodajemy ciecierzycę.
    Zostawiamy na ogniu jeszcze przez 5 minut.

  2. Guacamole

    Miąższ z awokado rozgniatamy w miseczce widelcem i dodajemy sok z limonki.
    Papryki, żółtą i czerwoną, kroimy w małą kosteczkę.
    Siekamy połowę kolendry i białą część z zielonej cebulki.
    Wszystkie składniki mieszamy razem, doprawiamy solą, a jak ktoś lubi ostrzejsze potrawy, to może dorzucić płatki chilli.
    Gotowy sos podajemy obok.

  3. Nachos

    Chipsy wysypujemy na blaszkę do pieczenia lub do płaskiego naczynia żaroodpornego.
    Całość polewamy sosem pomidorowym.
    Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika z opcją grill.
    Wyciągamy po 5 minutach, gdy kukurydziane trójkąciki lekko zbrązowieją.
    Całość posypujemy posiekaną kolendrą, zieloną cebulką i płatkami drożdżowymi.

  4. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.