
Wegańskie nachos jak z kina
Wegańskie nachos jak z kina są bardzo proste w przygotowaniu, bezglutenowe i pełne smaku. Podaje do nich guacamole, a serowy sos zastępuje płatkami drożdżowymi. Mogę śmiało stwierdzić, że jestem przygotowana na 8 sezon Gry o tron.
Zdrowe nachos
Nachos to szybka przekąska wywodząca się z Meksyku. Okrągłe placki tortilli tnie się na trójkąty, układa na blaszce do pieczenia, posypuje serem i zapieka. Klasycznymi dodatkami są czerwona fasola, papryczki jalapeno, kwaśna śmietana, salsa, a nawet oliwki.
Jako że jest to jedno z najpopularniejszych szybkich dan na świecie, również w Wielkiej Brytanii zdobyło uznanie.
W większości restauracji czy pubów właśnie ten fast food figuruje w karcie w roli wegańskiej propozycji.
Wegańskie nachos
To wdzięczne danie jest bardzo przyjazne weganom, właśnie dzięki swoim dodatkom. Ja, do podkręcenia swoich nachos jak w kinie, użyłam sosu pomidorowego z ciecierzycą, kolendry, zielonej cebulki i pachnących przypraw, całość posypałam płatkami drożdżowymi.
Zapytacie, a co z sosem do nachos?
Już mówię. To jest wersja fit, ale nie martwmy się na zapas, bo przepis na zdrowy wegański sos serowy pojawi się na blogu już wkrótce!
A teraz czas na przepis i Grę o Tron 🙂
Wegańskie nachos jak z kina

Potrzebny czas: 30 min..
Wystarczy, że będziecie mieć pod ręką wszystkie składniki, a przygotowanie nie zajmie wam więcej niż 30 minut. W tym 20 minut to tylko sos pomidorowy, reszta to magia 🙂
2 paczki nachos
1 puszka ciecierzycy
1 puszka pomidorów lub 4 świeże, średniej wielkości
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
1 awokado
0,5 papryki czerwonej
0,5 papryki żółtej
0,25 pęczka kolendry
0,25 pęczka zielonej cebuli
2 łyżki soku z limonki lub cytryny
2 łyżki płatków drożdżowych, które możecie zamówić np. na Amazon
2 łyżki oliwy z oliwek
0,5 łyżeczki wędzonej papryki
0,5 łyżeczki płatków chilli
Sól i pieprz do smaku
- Sos
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy i całość wrzucamy na rozgrzaną oliwę z oliwek.
Wszystko podsmażamy na średnim ogniu, dopóki cebulka się nie zeszkli.
Dodajemy pomidory, wędzona paprykę, sól i płatki chilli.
Od czasu do czasu mieszamy, by się nie przypaliło.
Po około 15 minutach, gdy większość wody z pomidorów odparuje, dodajemy ciecierzycę.
Zostawiamy na ogniu jeszcze przez 5 minut. - Guacamole
Miąższ z awokado rozgniatamy w miseczce widelcem i dodajemy sok z limonki.
Papryki, żółtą i czerwoną, kroimy w małą kosteczkę.
Siekamy połowę kolendry i białą część z zielonej cebulki.
Wszystkie składniki mieszamy razem, doprawiamy solą, a jak ktoś lubi ostrzejsze potrawy, to może dorzucić płatki chilli.
Gotowy sos podajemy obok. - Nachos
Chipsy wysypujemy na blaszkę do pieczenia lub do płaskiego naczynia żaroodpornego.
Całość polewamy sosem pomidorowym.
Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika z opcją grill.
Wyciągamy po 5 minutach, gdy kukurydziane trójkąciki lekko zbrązowieją.
Całość posypujemy posiekaną kolendrą, zieloną cebulką i płatkami drożdżowymi. - Smacznego!

