Wegańskie Rocky Road
Przepisy,  Wegańskie desery,  Wegańskie przekąski

Wegańskie Rocky Road

Deser czekoladowy w 5 minut, dla leniwców, kochających czekoladę, chrupkość i bogactwo tekstur w batonikach i ciastach.
Nie potrzebujesz piekarnika, skomplikowanych kuchennych narzędzi i specjalny umiejętności kulinarnych.
Wegańskie Rocky Road, czyli kamienista droga, jest szybkim, łatwym deserem na zimno.
Nie musisz się specjalnie wysilać i kombinować co tutaj zrobić, żeby to proste ciasto w 5 minut było wegańskie.


Krótka historia deseru w 5 minut

Historia Rocky Road zaczyna się w Australii, gdzie osadnicy przybyli z Europy zaczęli łączyć przywiezione ze sobą składniki z lokalnymi orzechami i owocami.
Swoją oryginalną nazwę zyskało dzięki górnikom pracującym w kopalni odkrywkowej, którzy codziennie przemierzali kamienistą drogę do pracy, a w swoich chlebakach mieli batoniki, które teksturą i wyglądem przypominały właśnie taką nawierzchnię.
Istnieje też teoria, podtrzymywana silną ręką, amerykańska, głosząca, że to właśnie tam wynaleziono Rocky Road, które w dzisiejszych czasach jest serwowane głównie pod postacią lodów.
Wersje deseru w 5 minut są różne i w zależności od kraju spotkamy w nich troszeczkę inne komponenty.
W Wielkiej Brytanii dodaje się suszone owoce i pianki Marsmallows, a całość posypywana jest cukrem pudrem.
Amerykańska odmiana to tylko orzechy i czekolada.
Znowuż australijski specjał zawiera kandyzowane wiśnie, ciasta, czekoladę, orzechy i Marshmallow.



Proste ciasto na zimno bez pieczenia

Wegańskie Rocky Road jest bardzo prostym przepisem. Nie musisz go piec, zagniatać, czy posiadać nie wiadomo jakich umiejętności, by go zrobić.
Jest szybkie, tanie, czekoladowe i idealne na gorące dni.
Można je wykonać także w wersji fit.
Wegańska odmiana różni się od oryginalnej tylko tym, że należy zamienić czekoladę mleczną na gorzką, lub wegańską mleczną. W miejsce tradycyjnych Pianek Marshmallow należy użyć ich wegetariańskiego odpowiednika.
Jeszcze jakieś plusy? Całe mnóstwo. Doskonały deser do kawy, dla dzieci, do pracy, w wersji fit na trening i wszystko, co sobie dopowiesz.


Wegańskie Rocky Road

Wegańskie Rocky Road
Wegańskie Rocky Road

Szybkie, tanie, proste, ciasto na zimno w 10 minut.

Składniki

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • Pół dużej paczki herbatników. Około 200 g
  • 1 paczka orzeszków ziemnych, łuskanych. 100 g
  • 1 paczka wegańskich pianek Marshmallow. Do nabycia także tutaj
  • 3 łyżki mleka kokosowego
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego, lub innego ulubionego aromatu
  • 2 łyżki syropu klonowego lub 1 cukru
  • kandyzowane wiśnie lub suszone owoce, jakie lubisz
  • Szczypta soli

Sposób przygotowania

10 minut + 2 godziny w lodówce

  1. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej.

    Na garnku z gotującą się woda postaw miskę, do której włóż połamana na kostki czekoladę. Mieszaj, aż się rozpuści.

  2. Dodaj mleko kokosowe i pół łyżeczki ekstraktu waniliowego.

    Dodanie mleka kokosowego nie jest wymagane, ale dzięki temu czekolada nabierze bardziej delikatnego smaku.
    Olejek waniliowy możesz zastąpić takim, jaki lubisz, lub dobrać go do smaku pianek Marshmallow.

  3. Podpraż orzeszki ziemne z syropem klonowym.

    Gdy czekolada się rozpuszcza, możesz zacząć podprażać orzeszki ziemne.
    Jeżeli nie masz za dużo czasu, to śmiało możesz pominąć krok z prażeniem i karmelizowaniem orzeszków. Jednak jeśli chcesz uzyskać dodatkowy smak solonego karmelu, wrzuć na patelnię orzeszki z cukrem lub syropem klonowym, dodaj odrobinę soli i mieszaj do uzyskania złotego koloru.

  4. Rozbij ciasta tłuczkiem na pył.

    Do woreczka, reklamówki lub płóciennego worka (torebka zero waste), wrzuć ciastka i ubij na miazgę. Pozostaw parę większych kawałków, aby w efekcie uzyskać fajną teksturę.
    W wersji fit wystarczy zastąpić ciastka dmuchanym ryżem lub pełnoziarnistymi płatkami śniadaniowymi.

  5. Dodaj pianki Marshmallow i suszone owoce do pyłu z ciastek.

    Kup takie pianki, jakie najbardziej lubisz. Wegańskie odpowiedniki są już szeroko dostępne. Potnij pianki na mniejsze kawałki, jeżeli są bardzo duże.

  6. Wymieszaj wszystkie składniki.

    Wszystkie składniki przełóż do dużej miski i porządnie wymieszaj łyżką lub szpatułką.

  7. Wyłóż masę do naczynia żaroodpornego.

    Najlepiej sprawdzi się duże naczynie żaroodporne spryskane odrobiną oliwy lub wysmarowane, delikatnie, olejem kokosowym. Można jednak wykorzystać blaszkę do pieczenia lub odpowiedni półmisek.

  8. Dokładnie ubij masę.

    Rozprowadź równomiernie masę i dokładnie ubij rękoma.
    Grubość batoników zależy tylko od ciebie.
    Obojętnie jaka grubość sobie zamierzysz, całość będzie się ładnie cięła po schłodzeniu.

  9. Schładzaj przez 2 godziny.

    2 godziny to minimalny czas chłodzenia. Jeżeli chcesz uzyskać efekty szybciej, to po prostu włóż ciasto do zamrażarki.
    Po schłodzeniu możesz już ciąć ciasto.

SMACZNEGO!!
Inne przepisy na upalne dni, które mogą cię zainteresować!
Wszystkie z lodówki 😉
Kremowy mus czekoladowy
Kremowy mus czekoladowy

Idealna wegańska tarta czekoladowa
Idealna Tarta czekoladowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.