Wiosenna potrawka z botwiny i masła orzechowego
Lunch,  Obiad,  Przepisy,  sos,  Tanie gotowanie,  Weganizm po angielsku

Wiosenna potrawka z botwiny i masła orzechowego

Co można zrobić z botwiny? Po zupie, sałatce, chłodniku, przyszedł czas na proste danie, jakim jest wiosenna potrawka z botwiny i masła orzechowego!
Przepis niezwykle prosty i szybki, obiad będzie gotowy w 15 minut.
Dzięki dodatkowi masła orzechowego potrawa niebierna orientalnego charakteru i jest łatwiej akceptowana przez warzywnych niejadków 😉
Jest baaaardzzzooooo sycąca!!!

Danie nie jest wymagające, zwłaszcza teraz w sezonie wiosennym.
Musicie mieć w waszej spiżarce tylko parę dodatkowych składników.
Potrawka jest wielofunkcyjna, ponieważ nada się zarówno na szybki obiad jak i na zimny lunch czy szybką przekąskę.
Ps. to przepis dobry dla dzieci 😉

Botwina w kuchni angielskiej

Co to jest botwina? Każdy z nas chyba wie, że to nic innego jak liście z młodych buraków. W Anglii znane pod nazwą chard. Tutaj trzeba jechać aż na farmę, do sklepu ze zdrową żywnością, lub udać się na targ, aby je znaleźć. Zazwyczaj sprzedaje się je, nie jak to jest przyjęte w Polsce, w pęczkach z młodymi buraczkami na końcu, ale luźno zapakowane do woreczków. Co niezwykłe w UK je się liście mieszane, zarówno te z buraczków czerwonych jak i cukrowych. Nadaje to potrawie więcej koloru, bo buraki cukrowe mają różne odcienie łodyżek.


Dla Anglików niezwykłym odkryciem są zupy z buraków. Większość jest zachwycona barszczem. W ich tradycyjnej kulturze nie doszukamy się potraw z botwiny podobnych do naszych Polskich. Jada się ją jako dodatek lub duszoną w sosie.
Przysmaki tej kuchni są inne także ze względu na sezon, który jest dłuższy niż w PL. Buraczane liście je się, aż do listopada, dopóki nie złapią ich pierwsze przymrozki.

Pamiętajmy, że Wielka Brytania to nie tylko fast food typu fish&chips, czy pie. To wyspa rolników i pasterzy, na której znajdziecie tradycje przywiezione z całego świata, czyli kolorowa mieszanka kulturowa, którą warto odkrywać i eksplorować.
Zupełnie inna kuchnia 🙂

Wiosenna potrawka z botwiny

Wiosenna potrawka z botwiny i masła orzechowego
Wiosenna potrawka z botwiny i masła orzechowego

Potrawkę można jeść zarówno na ciepło jak i zabrać z sobą w wersji na zimno.
Podawać należy z ryżem lub pieczywem. Gdy wybieramy opcję pierwszą, możemy np. zapakować resztę ryżu i potrawki do wrapa na potem.

Masło orzechowe w tym przepisie może być zwykłe gładkie, chrupiące z kawałkami orzeszków, migdałowe lub jakiekolwiek inne, naturalne masło, tylko niesłodzone.

Jeżeli nie lubicie kolendry, śmiało zastąpcie ją pietruszką. Da wam to inny, lecz również ciekawy smak.
W przypadku niechęci do kolendry, ale chęci zachowania odświeżającego charakteru potrawy można zastosować szczyptę skórki otartej z cytryny.

Pomidory. W tej kwestii jest to zależne od tego czy wolicie bardziej „sosiasto”, czy raczej preferujecie by, dodatki nie pływały.
Wybierając opcje nr 1, dodajcie pomidory w puszce, a w sezonie wybierzcie te bardziej dojrzałe.
Opcja nr 2 to świeże pomidory o bardziej zbitej konsystencji.

Składniki
  • Pęczek botwinki
  • 4 łyżki masła orzechowego niesłodzonego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów lub 3 świeże
  • 1 puszka czarnej fasoli lub 1/4 szklanki namoczonej i ugotowanej
  • 1 cm korzenia imbiru
  • 0,5 łyżeczki kuminu
  • 0,5 łyżeczki płatków chilli lub 0,25 świeżego i posiekanego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju do smażenia np. rzepakowego
  • świeża kolendra do posypania
Sposób wykonania

Potrzebny czas: 15 min..

  1. Smażenie

    Na patelnie dodaj olej posiekaną cebulę, czosnek, starty imbir i przyprawy. Smaż 2 minuty na zwiększonym ogniu mieszając

  2. Botwina

    Dodaj posiekaną botwinę. Duś około minuty na średnim ogniu.

  3. Pozostałe składniki

    Dodaj posiekane pomidory i masło orzechowe. Mieszaj do momentu, aż masło będzie dobrze rozprowadzone.
    Duś kolejne 5 minut. Po tym czasie dorzuć fasolę i sos sojowy.
    Zostaw na ogniu jeszcze na około 7 minut.

  4. Dodatki

    Gotową potrawę posyp siekaną kolendrą lub pietruszką. Można dodać trochę soku z cytryny

Smacznego 🙂

Inne przepisy na ekspresowe dania w 15 minut

Zupa z kukurydzy w 15 minut
Szybka zupa z kukurydzy w 15 minut
Wegańskie Rocky Road
Wegańskie Rocky Road

One Comment

  • Jasonmap40

    Извиняюсь что запостил в this 🙂
    Я новенький на jotoogarne.pl , так что давайте знакомиться!
    Меня зовут Jasonmap, учусь в корейском университете 강남오피
    Заранее спасибо всем откликнувшимся на знакомство.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.