Wytrawna tarta z porem i pieczarkami
Lunch,  Obiad,  Przepisy,  Tanie gotowanie

Wytrawna tarta z porem i pieczarkami

Jest piękne majowe południe, ale pogoda nie sprzyja robieniu popołudniowego BBQ, ale wolne i można troszeczkę posiedzieć w kuchni i przygotować coś ekstra.
Może tarta wytrawna z porem i pieczarkami, czyli wegański quich przypadnie wam do serc.

Urzekła mnie wiele lat temu, gdy pracowałam w najstarszej, już, pierwszej knajpce wegetariańskiej w Katowicach ZŁOTYM OŚLE(klik- piękna strona www!), który swoją drogą nadal istnieje i ma się świetnie.
Jeżeli będziecie w KATO, koniecznie musicie do nich zajrzeć. Genialne wnętrza, pyszne, kolorowe, aromatyczne jedzenie, wegetariańskie i wegańskie opcje.
Zaskoczyła mnie wtedy prostota tego dania. Nie umiałam dojść do tego, dlaczego to jest takie dobre. Grzebałam w talerzu w poszukiwaniu czegoś więcej niż tylko nitek pora i kawałków pieczarek, ale nic, pustki. To było dopiero odkrycie, że tylko te 2 składniki robią cały smak. Pysznie!

Farsz do tarty bez jajek

To nie jest nic trudnego stworzyć farsz, którego użyjemy do wypełnienia naszej tarty.
Jest wiele warzywnych tart i mają to do siebie, że są sycące, dosyć łatwe w przygotowaniu i przede wszystkim pyszne.
Tarta wytrawna zalana masą jajecznośmietanową to inaczej quich, ale my tutaj jajek i śmietany nie jemy :). Co więc zrobić?
Można zalać warzywa masą z tofu, lub tak jak w tym przypadku użyć AQUAFABY (klik), o której już pisałam podczas czynienia majonezu.
Całość naprawdę pięknie się łączy i spaja warzywne składniki.
Istnieje też opcja bezglutenowa, wystarczy zamienić mąkę zwykłą na bezglutenową i już !

Warzywne pary

Mikstura wszystko spaja, ale co do środka?
Podstawą nadzienia najczęściej są pary. Nazywam je tak, bo te kombinacje warzywne zawsze się ze sobą sprawdzają:
POR-PIECZARKI
SUSZONE POMIDORY-SZPINAK
CZERWONA CEBULA-PIECZONE POMIDORY
PIECZONA PAPRYKA-FASOLA.
Pewnie znacie jeszcze całą masę innych „par”. Napiszcie do mnie na Facebooku lub w komentarzach, jakie dla was łączenia są niezastąpione i nie zawodzą was nigdy. Jestem bardzo ciekawa, może znów odkryje oczywistą oczywistość, a to lubię najbardziej 🙂 .

Wytrawna tarta z porem i pieczarkami, czyli wegański quich

Wytrawna tarta z porem i pieczarkami
Wegański quich

Składniki

1 Duży por
1 Małe opakowanie pieczarek typu guziczki (malutkie grzybki)
2 Łyżki ciecierzycy z puszki
0,5 Opakowanie surowego kruchego ciasta wegańskiego
2 Łyżki wegańskiej margaryny
0,25 Auafaby, czyli wody z puszki po ciecierzycy
4 Łyżki mąki
1 Łyżeczka proszku do pieczenia
1 Łyżka płatków drożdżowych
0,25 Łyżeczki tymianku
Szczypta soli
Pieprz

Sposób przygotowania

  • Na patelnie dodajemy wegańską margarynę.
  • Pora kroimy na krążki i razem z pieczarkami dodajemy do roztopionego tłuszczu.
  • Dodajemy wszystkie przyprawy.
  • Smażymy około 15 minut, do momentu, aż wszystko ładnie się zrumieni. Pod koniec dodajemy ciecierzycę.
  • Po tym czasie odstawiamy farsz do przestudzenia.
  • Gdy nasze warzywa i grzyby się smażą, nagrzewamy piekarnik, z opcją termoobiegu do 180 stopni.
  • Ciasto wykładamy na małej okrągłej blaszce. Nakłuwamy i pieczemy w piekarniku przez 10 do 15 minut, aż lekko się zarumieni.
  • Gdy farsz stygnie, a ciasto jest w piekarniku, ubijamy aquafabe na sztywną pianę (tak jak białka z jajek).
  • Do ubitej piany dodajemy, małymi partiami, mąkę, płatki drożdżowe i proszek do pieczenia.
  • Nie można zbyt energicznie mieszać piany, ponieważ może opaść.
  • Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
  • Farsz warzywny mieszamy delikatnie z ubitą i wymieszaną z mąką piana.
  • Masę wylewamy na ciasto i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.
  • Posypujemy tymiankiem oraz płatkami drożdżowymi. Podajemy z jogurtem sojowym o naturalnym smaku.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.