Przepisy

Zdrowa kanapka czekoladowa

Zdrowa kanapka czekoladowa-prawie jak FIT

Zbliża się lato i jak każda, porządna baba chce być piękna, fit, pozbyć się nadmiarów i takie tam.
Na przeszkodzie stoi czekolada, masło orzechowe i węglowodany, które czyhają na każdym rogu, w każdej półce i przepisie.

Człowiek sobie powtarza, że od jutra to już na bank tylko brokuł, ten marny, brązowy chleb i wykupi Chodakowską plus karnet na siłownie, najlepiej z kontem premium na cały rok  (za rok też jest przecież lato). Niestety, cytując klasykę JUTRO NIE UMIERA NIGDY i tyle w tym temacie. No nie wychodzi mi.

Jeszcze ostatnio gadam z koleżanką o brownies i ona podsuwa mi pomysł na takie z wędzonymi lub suszonymi śliwkami.
Posłuchałam, bo to wielka fanka i znawczyni czekolady. Zjadła 4 kilogramowego, czekoladowego krasnala, zostawiła tylko buty bo tam podeszwa była za gruba.

Z mocnym postanowieniem, że od jutra dieta, zabrałam się za robienie, ale koniec końców wyszedł zakalec.
W mojej naturze jest takie małe zboczenie zabraniające mi wyrzucania czegokolwiek (mam wrażenie, że na starość oblegają mnie koty, palmy w doniczkach i stare reklamówki, które mogą się przecież przydać w przyszłości).
Tak też było z dzisiejszym ciastem.

Eksperymentowałam ze śliwkami i trochę, takie za suche wyszło. Dobre serce mam i uratować chciałam, ale jakoś nie wiedziałam jak.
Poszperałam w półkach. Znalazłam czekoladę, syrop klonowy, trochę sfatygowanego banana, a w lodówce awokado. Z tego wszystkiego wyszły czekoladowe kanapki.
Dla podkolorowania swojego wizerunku i podniesienia własnego morale dodam, że tam nie ma cukru!
Zaczęłam być fit jeszcze przed jutrem, przed przystąpieniem do diety!

Zdrowa kanapka czekoladowa-BEZ CUKRU

Ciasto jest dość zbite, bo to brownie, więc mogę stwierdzić, że to nie zakalec, ma tylko lekko śliwkowy smak. Natomiast krem jest bardzo aksamitny i nadaje niesamowitej miękkości.  Cukier zastąpiłam daktylami, suszonymi śliwkami i syropem klonowym.
Na początku krem jest bardzo miękki i kanapki mogą się troszeczkę nie kleić, ale po około 2 godzinach zastyga.Wszystko jest piękne,zwarte i lśniące.

Ciasto

  • 1.5 szklanki mąki (moja szklanka to około 250 g)
  • 7 łyżek kakao
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 10 sztuk suszonych śliwek
  • 10 sztuk suszonych daktyli
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 0.5 szklanki mleka roślinnego (obojętnie jakiego rodzaju użyjemy)
  • 5 łyżek syropu klonowego
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 5 łyżek oleju roślinnego (można użyć rzepakowego, słonecznikowego lub kokosowego)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 0.5 awokado
  • 1 banan (najlepiej bardzo dojrzały)
  • 2 łyżki syropu klonowego

Ciasto

  1. Daktyle i śliwki zalewamy 1 szklanką wrzątku. Odstawiamy na około 10 minut.

    1 łyżkę siemienia lnianego, niemielonego zalewamy 3 łyżkami wody. Jeżeli używamy zmielonego to wystarczy pół łyżki dodać już do zblendowanej masy ( patrz punkt 4)

    3 Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia.

    4  Namoczone daktyle, śliwki ( razem z wodą,  której się moczyły), siemię lniane, mleko i olej blendujemy na gładką masę.

    5 Poszatkowaną czekoladę i zblendowaną masę dodajemy do suchych składników. Mieszamy do uzyskania jednolitej, ale dość zwartej masy.

    6 Ciasto wykładamy do foremki o wielkości około 24 na 24 cm. Można do większej, wedy kanapki wyjdą trochę cieńsze.

    7 Wkładamy foremkę z ciastem na około 25 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem.

    8 Po upieczeniu zostawiamy do ostygnięcia. Następnie kroimy na kwadraty wielkości 10 cm na 10 cm.

Krem czekoladowy

  1. 1 Na dno garnka wlewamy odrobinę wody. Na górę, zamiast pokrywki, kładziemy miseczkę. Doprowadzamy wodę do wrzenia. Do podgrzanego talerza wkładamy czekoladę, pokruszoną na małe kawałki, rozpuszczamy.

    2 Wyjmujemy miąższ z połówki awokado, obieramy banana i razem z roztopioną czekoladą i syropem klonowym wkładamy do naczynia blendera.
    Wszystko miksujemy na gładką masę.

Kanapki czekoladowe

  1. 1 Każdy kwadrat przekrawamy na pół i smarujemy kremem.

    2 Składamy jak kanapki, tak by  krem z górnego kwadracika znalazł się na górze.

    3 Ozdabiamy orzechami lub startą czekoladą.

    Smacznego!

wegańska kanapka czekoladowa
wegańska kanapka czekoladowa
wegańska kanapka czekoladowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.